Alanvaihtaja – älä vähättele aiempaa osaamistasi

Moni alaa vaihtava valmennettavani on kysynyt, että pitäisikö koko vanha työhistoria jättää pois ansioluettelosta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että työkokemusosio tyhjenisi jopa kokonaan. Vastaukseni on EI, älä pyyhi kokemushistoriaasi pois, koska se minkä jätät pois, sitä ei ole periaatteessa olemassa.

Jos työhistoria on pitkä, sitä kannattaa tiivistää ja jotain ehkä jättää poiskin, mutta älä ajattele, että alanvaihtajana aiempi työkokemus pitäisi unohtaa. Se on kokemusta, mikä on tehnyt sinusta sinut. Älä vähättele aiempaa osaamistasi. Jokaisella alanvaihtajalla on henkilökohtainen ja arvokas tausta, mikä tekee hänestä ainutlaatuisen.

Olet kokonaisuus kaikkien osaamistesi kanssa

Vaikka olisit uudella alalla ammattiosaamisen osalta noviisi, sinulle on kertynyt monenlaista työelämäosaamista, mikä kulkee mukanasi myös uuteen työhön. Sen lisäksi, että sinulla on aiempaan ammattiin ja toimialaan liittyvää osaamista, sinulla on yleisiä työelämätaitoja, joita tarvitset työssä kuin työssä sekä henkilökohtaisia persoonaan liittyviä vahvuuksia. Olet kokonaisuus kaikkine työ- ja elämänkokemuksineen.

Ammenna työhistoriastasi niitä taitoja, osaamisia ja kykyjä, jotka auttavat sinua onnistumaan ja menestymään myös uudessa ammatissasi. Ne ovat tekijöitä, jotka myös erottavat sinut muista alan osaajista. Sinulla voi olla jotain sellaista erityisosaamista, mikä täydentää ammatillista osaamistasi ja juuri se voi olla ratkaiseva tekijä, mikä herättää työnantajan kiinnostuksen rekrytointivaiheessa.

Mitä yleiset työelämätaidot ovat? Ne voivat liittyä vuorovaikutukseen ja viestintään, työyhteisöön ja tiimityöhön, ihmissuhdetaitoihin, asioiden organisointiin ja järjestämiseen, ajanhallintaan, ongelmien ratkaisuun, itseohjautuvuuteen ja itsenäiseen työntekoon, sopeutumis- ja muutoskykyyn. Älä vain listaa niitä, vaan kerro konkreettisia esimerkkejä. Yksittäiset sanat kertovat vähän, mutta tarinat jäävät mieleen.

Lue myös: Alanvaihto aikuisena – näin pääset uudelle uralle

Löydä omat valttikorttisi

Alan vaihtamisessa valttia on hyvä itsetuntemus ja oman osaamisen sanoittamisen kyky. Kun et voi ratsastaa ammattiosaamisen määrällä tai maineella, opettele tunnistamaan osaamisiasi ja kertomaan niistä omalla tyylilläsi.

Kerro, minkä ansiosta uskot pärjääväsi uudessa ammatissa. Se voi liittyä tuoreeseen koulutukseen tai kursseihin, joilla olet käynyt. Se voi olla työkokemus, mitä olet kerryttänyt vapaa-ajalla. Se voi olla rekrytoiva koulutus, harjoittelujakso, opinnäytetyö tai mentorointiohjelma.

Valttikortit voivat liittyä myös persoonaan ja elämäntilanteeseen. Avainsanoja alanvaihtajalle ovat motivaatio ja kiinnostus. Perustele, miksi haluat tai miksi olet siirtymässä uudelle alalle ja mistä olet erityisesti kiinnostunut ja miksi. Selkeä ymmärrys siitä mihin on ryhtynyt, into oppia ja samalla sopiva nöyryys ja halu tehdä töitä uuden ammatin eteen edesauttavat työllistymistä.

Rohkeus ja sitkeys alaa vaihtaessa

Alanvaihto on hieno mahdollisuus ja uuden alku, ja se vaatii rohkeutta. Moni haaveilee ammatin vaihtamisesta, mutta ei tee silti asian eteen mitään. Alanvaihto haastaa itsevarmuutta ja -luottamusta, koska asioita joutuu opettelemaan alusta lähtien ja kysymään muilta neuvoa. Tunteet voivat vaihdella laidasta laitaan varsinkin silloin, jos olet aiemmin ollut se, jolta kysytään.

Usko omiin kykyihin kasvaa kokemuksen ja onnistumisten myötä. Tukea kannattaa pyytää muilta ihmisiltä ja ottaa se myös vastaan. Kysy, keskustele, osallistu, haastattele, verkostoidu alan ihmisten kanssa.

Täältä löydät alanvaihtajan uratarinan: Kati Boijer-Spoof Heikinheimo – media-alalta hyvinvoinnin ammattilaiseksi

Kokemus kannattelee ja vie eteenpäin

Aiemman kokemuksen ansiosta alanvaihtaja tarkastelee maailmaa yleensä laajemmin ja eri näkökulmista. Osaat ehkä arvioida osaamistasoasi realistisemmin ja tunnet ihanteellisimmat työskentelytapasi. Kokemuksen ansiosta voit olla harkitsevaisempi, kärsivällisempi ja osaat keskittyä oleelliseen.

Alanvaihtajalta edellytetään myös nöyryyttä, koska nuorempi voi olla huomattavasti kokeneempi. Tätä ei pidä ajatella kuitenkaan nöyryytyksenä. Molemmat osapuolet voivat oppia toisiltaan. Ehdottomasti parhaimpina käytäntöinä olen kokenut monenlaiset vertaismentorointiohjelmat.

Kokenut alanvaihtaja pystyy kyseenalaistamaan positiivisella tavalla talon toimintatapoja. Työnantajan kannattaa ylipäätään kuunnella tarkalla korvalla kaikkia uusia työntekijöitä, jotka eivät ole vielä sokeutuneet talon tavoille. Esimerkiksi perehdytysohjelmaa ja muita käytäntöjä voi tarkastella kriittisin silmin ja kehittää. Tästä hyötyvät kaikki.

Alanvaihtajan motivaatio on tärkeä tekijä, mikä vakuuttaa työnhakutilanteessa. Jotkut työnantajat haluavat valmiin ammattilaisen, joka pääsee nopeasti töihin kiinni. Toiset taas valitsevat vähemmän kokemusta omaavan alanvaihtajan, jolla on halua ja intoa kehittyä alan ammattilaiseksi. Kumpi on mahdollisesti sitoutuneempi ja pitkäaikaisempi valinta? Oikeaa vastausta en pysty antamaan, mutta aina voi arvailla.

Oletko sinä vaihtanut alaa tai harkinnut sitä?

Luitko jo tämän: Mitä hyötyä on uravalmennuksesta

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

3 kommenttia artikkeliin ”Alanvaihtaja – älä vähättele aiempaa osaamistasi”

Jätä kommentti