Kiinnostaako uusi ala? Kyllästyttääkö nykyinen ammatti? Tässä blogikirjoituksessa kerron, mitä on alanvaihto aikuisena ja kerron vinkkejä, miten sen voi tehdä.
Monia kiinnostaa ammatin tai alan vaihtaminen, eikä ihme – onnistuneista alanvaihdoista löytyy lukuisia mielenkiintoisia uratarinoita. Alanvaihto voi olla haaveissa joko uteliaisuuden ja uusien kiinnostuksen kohteiden vuoksi, mutta jotkut harkitsevat sitä pakon sanelemana. Syitä on lukuisia: parempi työllistyminen, terveydelliset syyt, osaamisen laajentaminen tai yksinkertaisesti kyllästyminen.
Pakon sanelemaan alanvaihtoon voi liittyä paljon surutyötä, mutta moni asiakkaani on kokenut sen myöhemmin parhaaksi mahdolliseksi tapahtumaksi työelämässään. Paras lähtökohta on toki vapaaehtoisuus ja aito halu laajentaa osaamista uudelle alalle.
Alan vaihtaminen edellyttää yleensä lisäkouluttautumista. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla radikaali ammatin vaihto, vaan voit laajentaa osaamistasi uuteen suuntaan, siirtyä uudelle toimialalle tai hankkia sivutoimisen eri alan työn.
Alanvaihto aikuisena vaatii aikaa ja päättäväisyyttä
Alan vaihtaminen edellyttää suunnittelua ja aikaa, ja sen voi toteuttaa asteittain, jolloin saat mahdollisuuden sopeutua uuteen vähitellen. Tämä vaihtoehto on hyvä erityisesti silloin, jos et voi jäädä täysipäiväiseksi opiskelijaksi epävarman toimeentulon vuoksi. Joustavat opiskelumahdollisuudet tukevat nykyään muutenkin hyvin työn ja opintojen yhdistämistä.
Alanvaihdon voi tehdä minkä ikäisenä tahansa. Uudet haasteet tuovat vaihtelua ja uutta intoa omalle työuralle. Vaikka itseluottamus voi olla välillä koetuksella uuden edessä, onnistumisten kautta varmuus kasvaa ja huomaakin pärjäävänsä.
Nykypäivän työelämä edellyttää osaamisen kehittämistä ja sopeutumiskykyä. Monipuolinen osaaminen tukee työssäelämässä pärjäämistä. Alan vaihtaminen edistää ammatillista uusiutumista ja auttaa pysymään mukana työelämän jatkuvassa muutoksessa.
Lue myös: Opiskelu työn ohella – uhka vai mahdollisuus?
Työyhteisötkin hyötyvät
Alanvaihdon yhteydessä puhutaan aivan liian harvoin siitä, mitä hyötyä alanvaihtajista on työyhteisöille. Moniosaaminen ja laaja-alainen ymmärrys tuovat uudenlaista energiaa ja näkemystä organisaatioihin. Tämän lisäksi alanvaihtajat ovat usein erittäin motivoituneita ja innokkaita oppimaan uutta.
Monipuolisesta osaamisesta on ollut hyötyä itsellenikin työurani aikana. Olen työskennellyt eri toimialoilla kärjistetysti kolmen tyyppisissä tehtävissä: vaihtelevissa toimistotöissä, rekrytoinnissa ja henkilöstön kehittämisessä ja nykyään uravalmentajana. En kokenut tekeväni aikoinaan mitään alanvaihtoa, mutta näin jälkikäteen voin sanoa vaihtaneeni alaa ja ammattia monta kertaa.
Olen ollut aina kiinnostunut monista asioista ja halunnut oppia uutta. Taustalla on ollut myös uteliaisuutta ja vaihtelunhalua. Tai sitten en ole vain aiemmin löytänyt niin kiinnostavaa työtä kuin mitä uravalmentajan työni tällä hetkellä on.
Työelämä muuttuu vauhdilla. Ammatteja katoaa ja uusia tulee tilalle. Alanvaihdon pitäisi olla mahdollisimman helppoa ja joustavaa. Tämä edellyttää myös työnantajilta kykyä nähdä moninaisen työkokemustaustan hyödyt, eikä laittaa painoarvoa niin paljon saman alan työkokemuksen määrään.
Miten alaa tai ammattia voi sitten vaihtaa? Seuraavassa kappaleessa menen konkreettisiin vinkkeihin.
14 vinkkiä alanvaihtoon aikuisena
- Tutki uutta alaa, selvitä vaatimukset, mahdollisuudet ja tulevaisuuden näkymät. Lue alan kirjallisuutta ja uutisointia. Keskustele alan ihmisten kanssa. Haastattele heitä.
Olin aikoinaan kiinnostunut siirtymään henkilöstön kehittämisen tehtäviin. Kaikissa työpaikoissa painotettiin koulutusta ja työkokemusta alalta. Tiesin että henkilöstöalan ihmisten koulutustaustat voivat olla hyvin moninaisia, joten päätin alkaa tutkia asiaa. Perustin henkilöstöalan ammattilaisten yhdistykselle Henry ry:lle uratarinablogin, jonka ansiosta pääsin tutustumaan alan ammattilaisten moninaisiin urapolkuihin.
- Osallistu kursseille ja hanki osaamista oman nykyisen työn ohessa. Sitä kautta voit saada selville, onko ala sinulle sopiva.
Henkilöstöalalle siirtyminen edellytti myös opiskelua. Suoritin työn ohella avoimessa yliopistossa henkilöstöjohtamisen perusopinnot, jotka antoivat hyvän yleiskuvan alasta. Uravalmennuspuolella hankin työkokemusta ennen vuoden kestävää koulutusta. Työskentelin sivutoimisena valmentaja päätyöni ohella. Sittemmin koulutus antoi vahvan teoreettisen taustan ammattiini.
- Kokeile harrastus- ja vapaaehtoistyötä, jolla kerrytät alan osaamista ja hahmotat mitä alalla työskentely on.
Olen toiminut vapaaehtoispohjalta sekä valmentajana että mentorina korkeakouluissa ja Väestöliiton projektissa. Nämä kokemukset ovat sittemmin edistäneet työllistymistäni haluamiini palkallisiin tehtäviin.
- Selvitä mahdolliset työllistymispaikat: mitä alan yrityksiä ja organisaatioita on, verkostoidu ja haastattele ihmisiä heidän urapoluistaan ja työpaikoistaan.
Tällaiseen salapoliisityöhön Google, Chat GPT ja sosiaalinen media ovat hyviä kanavia. Googlesta löydät alan yrityksiä ja toimijoita. Chat GPT on generatiivinen kielimalli eikä kerro nykytilanteesta tai tuoreista tapahtumista, mutta sitä voi hyödyntää ideointiin mahdollisista työtehtävistä, toimialoista tai vaikka verkostoitumiskeinoista. LinkedIn on tärkein työelämän sosiaalinen media ja siellä jaetaan tietoa muun muassa alan tilaisuuksista ja ajankohtaisista tapahtumista.
- Hyödynnä nykyistä työtäsi: mitä voit viedä mukanasi nykyisestä osaamisestasi.
Kaikki työkokemus on tärkeää ja kerryttää ammatillista pääomaasi. Älä väheksy aiempaa osaamistasi, vaikka olisit siirtymässä täysin erilaisiin työtehtäviin. Mieti mitä yleistä työelämäosaamistasi ja henkilökohtaisia taitojasi voit hyödyntää työssäsi – olit missä tahansa ammatissa tai millä tahansa toimialalla.
Omaa rekrytoijan kokemustani käytän jatkuvasti uravalmentajan työssäni. Sen lisäksi lukuisia kertoja työnhaussa olleena osaan siirtyä työnhakijan saappaisiin ja hyödyntää silloin kertynyttä ymmärrystäni työnhaun käänteistä ja haasteista.
- Laadi suunnitelma: miten ja milloin aiot toteuttaa alanvaihdon. Tee realistiset välitavoitteet.
Henkilökohtaisesti haluaisin kaiken tapahtuvan saman tien. Elämänkokemuksen myötä olen kuitenkin tajunnut, että joskus muutos vie aikaa ja se voi olla hyväkin asia. Koska alanvaihto voi olla työlästä, tee itsellesi realistinen suunnitelma, mikä tukee asian toteuttamista. Pidä kirkkaana omat tavoitteesi ja hyöty, mitä alanvaihto tuo sinulle tullessaan.
- Ole avoin uusille mahdollisuuksille: harkitse erilaisia rooleja ja tehtäviä, joiden avulla sinulla on mahdollisuus saada jalka oven väliin.
Moni työnhakija hakee ainoastaan tietynlaisia työtehtäviä, joita voi olla harvoin tarjolla tai joihin on vaikea päästä. Samoihin tehtäviin voi olla myös kiertoteitä. Jos pääset sisälle organisaatioon toisenlaisen roolin kautta, sisäinen siirtyminen uuteen voi olla helpompaa. Itse päädyin henkilöstön kehittämisen tehtäviin, kun olin ensin työskennellyt päätoimisesti rekrytointien parissa.
- Keskustele ammattilaisten kanssa ja verkostoidu: kysy neuvoja alanvaihtoon.
Kaikenlainen verkostoituminen ja keskustelu ihmisten kanssa edistävät alan vaihtamiseen liittyviä pohdintoja. Vaikka yksittäinen keskustelu ei sillä hetkellä tuntuisikaan hyödylliseltä, se voi osoittautua myöhemmin ratkaisevaksi. Oman työurani aikana asiakkaastani on tullut työkaverini, esihenkilöni ja työnantajani. Entisestä työkaverista on tullut asiakkaani jne.
- Tee pieniä projekteja: opiskeluihin tai vapaaehtoistyöhön liittyvät projektit.
Jos opiskelet, mieti aina voitko tehdä opintoihin liittyviä tehtäviä tai projekteja itseäsi kiinnostaviin yrityksiin. Näistä kytköksistä voi olla hyötyä vielä vuosienkin jälkeen.
- Työharjoittelu: alanvaihtajien kannattaa hyödyntää harjoitteluohjelmat, jotta saavat uuden alan kokemusta.
Ensimmäinen henkilöstöpuolen määräaikainen työ, jonka sain, oli palkallinen harjoittelijan paikka. Epäröin tehtävän vastaanottamista, koska olin jo valmistunut aikaa sitten ja koin, etten ollut enää mikään harjoittelija. Harjoittelu kuitenkin kannatti, koska sen jälkeen pääsin helpommin uuden alan töihin.
- Onko alanvaihto mahdollista nykyisessä työpaikassasi?
Varsinkin jos työskentelet isossa organisaatiossa, selvitä minkälaisia työmahdollisuuksia on talon sisällä. Aina ei tarvita siirtymistä uuden työnantajan palvelukseen.
- Taloudellisen tilanteen arviointi: onko päätoiminen opiskelu mahdollinen tai pienempi palkka.
Arvioi oma taloudellinen tilanteesi. Voitko olla jonkun aikaa päätoiminen opiskelija? Onko opintovapaa mahdollinen? Voitko tehdä lyhyempää työaikaa? Joustot voivat helpottaa alanvaihtoon liittyviä suunnitelmiasi.
- Räätälöi työnhakupaperisi niin, että uudella alalla hyödyllinen osaaminen näkyy.
Oman CV:n lisäksi kannattaa päivittää LinkedIn-profiili sellaiseksi, että kiinnostuksen kohteesi ja tulevaisuuden suuntasi näkyy. Jos sinulla ei ole uuden alan kokemusta tai koulutusta, muista tehdä näkyväksi perustelusi, miksi haluat uudelle alalle, miten aiempi osaamisesi tukee uudella alalla onnistumista ja miten edistät uutta suuntaa.
- Sopeutumista vaaditaan: alanvaihto ei suju aina putkeen, joten pysy kärsivällisenä ja siedä epävarmuutta.
Alan vaihtaminen ei tapahdu hetkessä ja epävarmuus hiipii mieleen viimeistään silloin, jos edes palkatonta työharjoittelupaikkaa ei tunnu löytyvän koulutuksesta huolimatta. Älä kuitenkaan luovuta. Pyydä apua lähipiiriltä ja verkostoiltasi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseesi varsinkin silloin, kun kohtaat vaikeuksia.
Tsemppiä uusiin kuvioihin!
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.
Yksi kommentti artikkeliin ”Alanvaihto aikuisena – näin pääset uudelle uralle”