Opiskelun ja työelämän yhdistäminen on yleinen tapa kehittää osaamista. Konkreettisimman hyödyn opinnoista saa, jos niitä pystyy soveltamaan suoraan omaan työhönsä. Se pitää motivaatiota yllä ja kannustaa saamaan opinnot maaliin.
Opiskelun ja työn yhdistäminen saattaa yllättää rankkuudella. Luennot voivat mahtua hyvin kalenteriin, mutta niiden päälle tulevat kotitehtävät ja varsinkin opinnäytetyö sekoittavat pakkaa. Älä anna kuitenkaan pelon estää opiskeluasi, kun inspiraatio iskee! Tärkeintä on löytää itselle sopivimmat opinnot ja paras tyyli opiskella.
Tämä aihe on ajankohtainen itsellenikin, koska aloitin jälleen uudet opinnot työn ohessa. Tällä kertaa vuorossa on yamk-opinnot vanhassa tutussa opinahjossa, Haaga-Heliassa. Tunnen itseni jo niin hyvin, että huomaan omassa opiskelussani aina seuraavanlaiset vaiheet:
- Innostus: uudet opinnot innostavat ja odotan niiden alkua kuumeisesti
- Todellisuus: voi hemmetti, näiden eteen tarvitsee oikeasti tehdä myös töitä
- Hihojen kääriminen: aikaansaaminen/aikaansaamattomuus
- Maalisuora: opintoja ei ole enää paljoa jäljellä, mikä kannustaa jatkamaan
- Tuuletus: opinnot valmiit, mitä sitten opiskelisi?
Tällä hetkellä olen vaiheessa innostus, mutta todellisuus alkaa vähitellen paljastua. Olen kuitenkin onnistunut yhdistämään opiskelun ja työelämän vaikeammissakin elämäntilanteissa, joten itseluottamusta löytyy – kunnes toisin todistetaan.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä päätin koota niin itselleni kuin muillekin asioita, jotka helpottavat opinnoista selviytymistä ilman hermoromahdusta.
1. Ajanhallinta on avainasemassa
Ensinnäkin, jos edellisestä opiskelusta on aikaa, kannattaa ehkä valita hiukan helpompi ja lyhyempi kurssi kuin vaativa tutkinto. Lyhyempikin kurssi auttaa kartuttamaan opiskelurutiineja.
Sekä opiskelu että työ vaativat aikaa ja keskittymistä, joten tee itsellesi suunnitelma: mitä kaikkea aiot opiskella, missä ajassa, missä järjestyksessä. Opiskeluaika on jostain muusta pois eli mieti, mitä voit tehdä vähemmän ja mistä saat tukea.
Suunnittele päivittäistä ajankäyttöäsi ja priorisoi kiireellisempiä ja tärkeämpiä asioita. Ajanhallintaan on olemassa erilaisia ajanhallinnan työkaluja. Tunnista miten ja milloin opit parhaiten ja työskentele sen mukaan.
2. Motivaation ylläpitäminen
Motivaatio syntyy omasta aidosta kiinnostuksesta ja hyödyn tunnistamisesta. Tavoitteiden pitää olla realistisia ja saavutettavissa olevia. Jos olet liian itsekriittinen ja tavoittelet täydellisyyttä, opinnot voivat kosahtaa heti alkuunsa.
Opinnoissakin liian ison elefantin ahnehtiminen lamaannuttaa. Palastele tekeminen ja tunnista pienet edistysaskeleet, mitkä vievät kohti isompaa tavoitettasi. Moni neuvoo tekemään asioita yksi kerrallaan, mutta itse tykkään tehdä montaa samanaikaisesti. Löydä siis itsellesi paras tyyli.
Muista armollisuus ja palkitse itseäsi pienestäkin edistymisestä ja onnistumisesta. Kenellä tahansa innostus välillä lopahtaa ja motivaatio on koetuksella. Tällöin on hyvä palauttaa mieleen opintojen hyödyt ja se tunne, kun opinnot ovat viimein maalissa.
3. Tasapainoa ei saa unohtaa
Vaikka opiskelu ja työ olisikin tärkeitä asioita, elämässä on paljon muutakin. Kaikkein tärkeintä on oma terveys, hyvinvointi ja elämän tasapaino. Ilman näitä arjesta tulee pelkkää selviytymistä.
Myös innostava työ ja kiinnostavat opinnot voivat uuvuttaa täysin huomaamatta. Varmista, että sinulla on vapaa-aikaa, jolloin et tee mitään tai teet jotain aivan muuta. Nuku, liiku, tapaa ihmisiä, rentoudu. Tee sitä, mikä lisää hyvinvointiasi ja työkykyäsi.
4. Joustavuus on valttia
Vaikka olisit suunnitellut elämäsi (ja opintosi) kuinka tarkasti, aina tulee vastaan odottamattomia tilanteita ja muuttuvia tekijöitä. Hyväksy että niitä tulee, muuta suunnitelmia, tee asioita toisin ja luota että asioilla on taipumus järjestyä. Joustaminen ei tarkoita aina lisätyötä.
Opintojen osaltakin löytyy nykyään joustoja. Ota niistä selvää etukäteen ja hyödynnä niitä elämäntilanteesi mukaan.
5. Läheisten ja verkoston tuki
Älä epäröi pyytää apua. Ystävät, perhe ja työ- tai opiskeluyhteisö voivat tarjota tukea ja ymmärrystä silloin, kun kaikki ei mene putkeen ja motivaatio on hukassa. Oppilaitoksilla on tarjolla ohjausta, mentorointia ja valmennusta, joista saat tukea opintoihisi.
Opiskelijoiden vertaistuki auttaa purkamaan opintoihin liittyviä paineita ja stressiä, antaa mahdollisuuden opiskeluvinkkien jakamiseen ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yksin ei tarvitse puurtaa ja yrittää pärjätä.
***
Näin loppuun voisin vielä todeta, että sen lisäksi että opiskelu kasvattaa ammattilaisena, se laajentaa ammatillisia verkostoja ja siten myös työmahdollisuuksia. Jos suunnittelet alanvaihtoa, opintojen kautta tutustut uuteen alaan ja alalla työskenteleviin ihmiseen sekä kerrytät haluttua osaamista.
Opiskelu työn ohella on tasapainoilua, aikatauluttamista ja kärsivällisyyden kasvattamista. Tarkoitus ei ole uuvuttaa itseä, vaan myös nauttia opiskelusta. Onnistumisen fiilis opintojen valmistuttua on vaivan arvoinen.
Tsemppiä opintoihin!
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.
Yksi kommentti artikkeliin ”Opiskelu töiden ohella – mahdollisuus vai hermoromahdus?”