Uravalmentaja on työelämän personal trainer, jonka puheille mennään usein siinä vaiheessa, kun omaan työhönsä on lopen kyllästynyt, työnhaku on vienyt hermot tai oma suunta on muuten hukassa. Valmentajan apuun voi tukeutua kuitenkin jo aiemmin, kun mitään haasteita ei vielä ole.
Lyhytkin keskustelu voi jo auttaa
Vietämme elämästämme niin suuren osan töissä, että jos siihen liittyy tyytymättömyyttä tai uupumusta, se vaikuttaa koko elämäämme ja hyvinvointiimme. Lyhytkin keskustelu luotettavan ja puolueettoman ammattilaisen kanssa voi selkeyttää tilannetta ja antaa uutta ajateltavaa.
Tasapainon löytäminen työelämän ja muun elämän välille tai elämänhallintaa helpottavat vinkit voivat vaikuttaa merkittävästi omaan arkeen ja jaksamiseen.
Uusi työ mielessä
Useimmiten uravalmennukseen tullaan silloin, kun työnhaku on ajankohtaista. Valmennuksessa keskitytään osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen, työnhaun papereiden viilaamiseen ja varsinaiseen työnhakuun. Itse pidän ehkä eniten työhaastattelusimulaatiosta, minkä jälkeen valmennettavalla on paljon varmempi fiilis tositoimeen mennessä.
Työnhakuun liittyy epävarmuuden sietämistä, odottamista ja pettymyksen tunteita ei-kiitosten hetkellä. Valitettavan harvoin työnhakija saa toivomaansa tukea henkiseen jaksamiseen ja tunteiden käsittelyyn. Uusien työnhakuvinkkien tarjoamisella on toki hyvä tarkoitus, mutta joskus on tärkeää saada vain kuuntelija ja tukija.
Ei pelkästään työnhakumielessä
Uravalmennukseen tuloon voi olla muukin syy kuin työnhaku. Omaan työhön ja työuraan liittyvät pohdinnat ovat sellaisenaan erinomainen syy. Varsinkin tyytymättömyyden tunteeseen kannattaa reagoida, jos se on jatkunut pidempään. Sillä kun on negatiivinen vaikutus työmotivaatioon, työtuloksiin ja yleisesti ilmapiiriin.
Olen usein pohtinut, että kuinka moni työnantaja säästäisi työterveyshuollon kuluissa tai kutistaisi sairauslomatilastojaan, jos tarjoisi työntekijöilleen mahdollisuutta sparrailla silloin tällöin uravalmentajan kanssa. Valmennuskulut maksaisivat itsensä takaisin nopeasti.
Lue myös: Miksi ja milloin omaa uraa kannattaa suunnitella?
Alanvaihtoa pohtiessa
Moni ammatillista kehittymistä tai alanvaihtoa harkitseva miettii asioita yksin. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Valmentajan kanssa keskustelu voi auttaa jäsentämään omaa tilannetta ja löytämään vaihtoehtoja tai kokonaan uusia mahdollisuuksia.
Omista haaveista ja toiveista puhuminen ääneen on ylipäätään hyödyllistä. Kanssaihmiset voivat tarjota kannustusta ja tukeaan niiden toteuttamiseen, ja oma sitoutuminenkin on vahvempaa, jos asioita on pohtinut muiden kanssa.
Työelämätaitojen kehittäminen
Valmennuksessa voidaan kartoittaa omia työelämätaitoja ja miettiä, miten ne tukevat omaa ammatillista kehittymistä ja miten niitä voi hyödyntää paremmin työnhaussa tai nykyisessä työssä. Työelämätaidot voivat liittyä vuorovaikutukseen, stressinhallintaan, verkostoitumiseen tai esimerkiksi päätöksentekoon. Voit muuten ladata Urasirkuksen sivuilta työelämätaitojen itsearviointitehtävän ja tehdä sen täysin itsenäisesti.
Jos pohdit uravalmentajan hankkimista, tutustu heidän taustoihinsa, kysy suosituksia ja haastattele valmentajaa etukäteen, jotta voit varmistua teidän ”yhteensopivuudesta”. Jo yksittäisestä tapaamisesta voit saada yllättävän paljon uutta virtaa työelämääsi.
Tsemppiä työhön ja työnhakuun!
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.