Työuraansa pystyy yhä harvemmin suunnittelemaan vuosiksi eteenpäin. Se voi toki olla mahdollista. Hyvin paljon todennäköisempää kuitenkin on, että työuran suunta muuttuu moneen otteeseen matkan varrella joko omasta tai sen hetkisen työnantajan halusta tai yksityiselämän muutosten vuoksi. Miksi sitten uraa suunnitella, jos kaikki muuttuu matkan varrella?
Urasuunnittelu itsensä johtamista
Itsensä johtaminen on yksi tärkeimmistä taidoista työelämässä. Oman työelämän ja uran suunnittelu on myös itsensä johtamista. Suunnittelu kohdistuu itsensä kehittämiseen, työnhakuun ja tavoiteltaviin työtehtäviin. Urasuunnittelu ei tapahdu yhdeltä istumalta, vaan se on jatkuvaa toimintaa erityisesti työuran taitekohdissa.
Tietoista työuran suunnittelua tapahtuu varsinkin silloin, kun on valmistumassa opinnoista, työsuhde on päättynyt tai elämäntilanne on muuten muuttunut. Suunnittelua voi tehdä pitkälle aikavälille tai kevyemmin uutta suuntaa hakien. Välillä työelämä etenee suunnitelmien mukaan, toisinaan se voi olla ajelehtimista. Jotkut eivät välttämättä suunnittele yhtään eteenpäin, vaan etenevät elämässään päivä kerralla. Sekin on oikein.
Työelämää ja uraa vie eteenpäin niin sattumat kuin myös määrätietoinen toiminta. Omien kiinnostusten kohteiden eteen kannattaa nähdä vaivaa. Ja jos ei tiedä mitä haluaa, kannattaa kokeilla erilaisia työtehtäviä. Kärsivällisyydestä on hyötyä, koska harvoin pääsee heti sellaiseen työhön, jossa voi toteuttaa itseään niin kuin haluaa tai vaikka tienata hyvin, jos se on tavoitteena. Ennen sitä voidaan vaatia lisäkouluttautumista tai ei-niin-kiinnostavia työtehtäviä.
Lue täältä Urasirkuksen uravalmennuksesta.
Miten suunnitella uraa?
Itsetuntemus on kaiken lähtökohta. Uran rakentaminen on oman osaamisen tunnistamista ja päivittämistä ja tavoitteiden asettamista. Se on myös muutostilanteiden ennakointia ja epävarmuuden sietokyvyn ja sopeutumiskyvyn kehittämistä. Verkostoituminen on osa urasuunnittelua. Omia verkostoja on tärkeää laajentaa myös muualle kuin oman ammattilaisten suuntaan.
Kiinnostuksen kohteet ja asiat, joita pitää tärkeänä, muuttuvat. Työ, josta on haaveillut vuosia, ei välttämättä olekaan sitä mitä oikeasti haluaa. Urasuunnittelu voi olla myös reagoimista omaan tyytymättömyyteen tai pahoinvointiin. Tällaisessa tapauksessa urasuunnittelu on vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista.
Lue täältä ”Miten itse olisin hyötynyt urasuunnittelusta”.
Urasuunnittelun ei tarvitse tarkoittaa vain suuria muutoksia. Muutokset voivat olla hyvin pieniä ja lähes huomaamattomia. Niilläkin on usein suuria vaikutuksia. Muutoksia voi tehdä elämäänsä pienin, rauhallisin askelin. Asioita voi tehdä uudella tavalla ja vaihtaa tuttu ”reitti” toiseen, koska ihminen urautuu helposti ja toistaa samoja kaavoja.
Miten sinä olet suunnitellut uraasi? Onko kaikki sujunut toiveidesi mukaan?
Yksi kommentti artikkeliin ”Miksi ja milloin omaa uraa kannattaa suunnitella”