Kun valmistuin yli 20 vuotta sitten ammattikorkeakoulusta, ei uravalmennuksesta tai -ohjauksesta puhuttu. Ilmeisesti opolta olisi saanut neuvoja työelämään ja työnhakuun, mutta en muista käyneeni sielläkään niitä kyselemässä.
Vaikka työurastani on kehkeytynyt hyvin mielenkiintoinen, näistä urasuunnittelutaidoista olisi kyllä ollut apua:
1) Parempi itsetuntemus: en tehnyt nuorempana mitään harjoituksia tai testejä itsetuntemuksen kehittämiseksi (tai niitä ei ollut niin paljon tarjolla kuin nykyään), joten monessa asiassa vain luulin tietäväni osaamiseni, taitoni ja vahvuuteni.
2) Panostaminen piilotyönhakuun julkisten ilmoitusten sijaan: käytin ihan tuhottomasti aikaa ilmoitusten etsimiseen ja niihin vastaamiseen. Se oli usein täysin hakuammuntaa ja ajanhukkaa.
3) Työnhaun keskittäminen ja rajaaminen: koska en ollut pohtinut sen tarkemmin kiinnostuksen kohteita, hain mitä tahansa töitä. Tämä saattoi näkyä työnantajien suuntaan vaihtelevana motivaationa. No, en ollut ainakaan nirso työnteon suhteen.
4) Oma aktiivisuus työnantajien suuntaan: en halunnut vaivata työnantajia ”turhilla puheluilla”, joten lähetin hakemuksia ja jäin odottamaan. Olisin säästänyt hermoja olemalla itse aktiivinen.
5) Valmistautuminen työhaastatteluihin: valmistauduin toki jollain tasolla haastatteluihin, mutta jos olisin miettinyt paremmin motivaatiotani, osaamisiani ja persoonaani (eli tuntenut itseni paremmin), olisin varmasti tehnyt haastatteluissa paremman vaikutuksen.
6) Neuvojen ja avun kysyminen tutuilta: halusin tehdä itse ja pärjätä. Kuinka paljon helpompaa olisi ollut, jos olisin käyttänyt suhteita enemmän ja kysynyt neuvoa ja vinkkejä muilta. Myös vertaistuen merkitys on ihan huima, mitä en silloin ymmärtänyt.
Täältä löydät ilmaismateriaaleja työnhakuun.
Näin jälkikäteen katsottuna omasta toiminnasta on helppo löytää hyviä oppeja. Kun on itse mennyt monessa asiassa kantapään kautta, osaa ainakin neuvoa muita, miten ne voi välttää.
Jos olisin päässyt nuorempana treenaamaan urasuunnittelua, työelämässä surffailu olisi ollut ehkä suunnitelmallisempaa ja helpompaa. Herää kuitenkin kysymys: olisinko silloin suuntautunut uravalmentajan ammattiin?
Lue täältä lisää Urasirkuksen valmennuksesta.
Yksi kommentti artikkeliin ”Miten olisin aikoinaan hyötynyt urasuunnittelusta?”