Työhaastattelu luo työnantajamielikuvaa vielä vuosienkin jälkeen

Muistatko vielä elämäsi ensimmäisen työhaastattelun? Et välttämättä muista keskustelun aiheita, mutta muistat tunnelman ja ilmapiirin, mikä tilanteessa oli.

Muistan kuin eilisen päivän ensimmäisen työhaastatteluni, jossa pörssiyrityksen toimitusjohtaja kysyi: ”Jos sulle sanotaan neljältä iltapäivällä, että sun täytyy jäädä ylitöihin, niin onko sulla joku kotona kitisemässä ruokaa?”

Muistan myös pari viikkoa myöhemmin toisen työhaastattelun, jossa kolme leppoisaa herraa kertoivat: ”Meillä on sitten toimistolla nyrkkeilysäkki, johon voi kiinnittää pomon kuvan ja käydä hakkaamassa, jos siltä tuntuu”. Tulin valituksi jälkimmäiseen, luojan kiitos. Säkkiäkään ei tarvinnut käyttää ko. tarkoitukseen.

Yksittäiset työntekijät luovat mielikuvaa

Työnantajan näkökulmasta on ikävää, että yksi mätä omena voi pilata koko talon maineen. Edelleenkin yli 20 vuoden jälkeen tuon pörssiyrityksen toimitusjohtajan puistattavat sanat muistuvat mieleeni, vaikka yrityksessä on ollut sen jälkeen jo lukemattomia muita toimitusjohtajia.

Olen sittemmin haastatellut satoja työnhakijoita ja pyrkinyt pitämään aina mielessäni, että tämä voi olla ainoa kerta, kun tapaamme. Minkälaisen kuvan haluan jättää työnhakijalle? Aina en ole varmastikaan ollut parhaimmillani, mutta toivottavasti kenellekään ei ole ainakaan traumoja jäänyt.

Haastattelu on kahden kauppa

Työhaastattelussa työnantaja selvittää sopisiko työntekijä heidän tarpeeseensa. Yhtä paljon työnhakija pohtii, haluaako hän tähän yritykseen ja vastaako tehtävä hänen osaamistaan. Haastattelu on neuvottelutilanne ja kahden kauppa. Tämä tuntuu joskus unohtuvan.

Täältä löydät oppaan työhaastattelussa onnistumiseen.

Työnhakija luo käsityksensä yrityksestä kokemustensa (ja myös muiden kokemusten!) perusteella. Yksi pieni mutta tärkeä asia on työnhakijan ajan kunnioittaminen. Olen istunut joskus yrityksen odotustilassa pitkälti yli sovitun ajan ja alkanut jo epäilemään, ettei kukaan tule koskaan paikalle. Voi myös olla, ettei minua turhaan kutsuta ”Neiti Ajaksi”.

Olen itse tehnyt joskus omanlaisen vaikutuksen kysymällä, että kuinka aikaisin aamulla saan tulla haastatteluun, jotta ehdin lentokentälle. Olin jo odottamassa ovella vähän yli seitsemän, nopea puolen tunnin haastattelu ja hyppäsin lennosta taksiin. Kun pääsin perille kohteeseen, sain puhelun, että tervetuloa töihin. Onneksi vauhdikas toiminta ei koitunut kohtalokseni.

Hyväkin kokemus kiirii eteenpäin

Hyvin hoidettu rekrytointi luo positiivista mielikuvaa ja antaa työnhakijalle eväitä jatkoon, vaikka hän ei tulisikaan sillä kertaa valituksi. Hyvä kokemus jää mieleen ja siitäkin tulee kerrottua eteenpäin omille verkostoille. Ja koskaanhan ei tiedä, jos seuraavalla kerralla saakin paikan.

Suomessa piirit ovat pienet, joten niin omaa kuin työnantajankin mainetta kannattaa miettiä ennen kuin toimii. Olen ehtinyt työurani aikana olla useammankin kerran siinä tilanteessa, että entisestä asiakkaastani on tullut pomoni, työkaverini tai asiakkaani. Aiemmat yhteiset kokemukset ovat helppo keskustelun aloitus. Onneksi ne ovat olleet aina hyviä.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on työhaastatteluista?

Jätä kommentti