Pettymykset kuuluvat elämään – näin selviydyt niistä

”Kiitos mielenkiinnostasi avointa työpaikkaamme kohtaan, mutta valitettavasti emme etene hakemuksesi kanssa tässä vaiheessa. Toivotan sinulle kaikkea hyvää tulevissa rekrytoinneissa.”

Kohtaamme työelämässä jatkuvasti pienempiä ja isompia pettymyksiä, oli kyseessä sitten työtehtävät, projektit, saamatta jääneet ylennykset, uudet työpaikat tai työyhteisön ristiriidat.

Työnhaku on yksi ”parhaista” tilaisuuksista päästä kokemaan pettymyksiä. Jos olet ollut työnhaussa, tiedät tarkalleen, miltä tuntuu saada alussa mainittu viesti kerta toisensa jälkeen. Onnistumisen elämykset kannustavat parhaiten, mutta – kuten tiedämme – elämä ja oppiminen ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Tämän hetken tilanne työnhakumarkkinoilla on valitettavasti monelle liiankin pettymysten täyteinen.

Pettymykset ovat kliseisesti, mutta oikeasti osa elämäämme ja mahdollisuus oppia itsestämme ja elämästämme. Ne voivat antaa suuntaa parempaan. Tämä blogikirjoitus antaa vinkkejä pettymysten kohtaamiseen, käsittelyyn ja oman sietokyvyn kasvattamiseen.

Miksi petymme

Onnistumistarinoita on mukava lukea eri medioista, mutta asetamme niiden perusteella itsellemme myös suuria odotuksia. Nykypäivän hektinen elämäntyyli herättää lisäksi halun nopeille tuloksille. Helppous ja nopeat keinot ovat se, mitä usein haluamme. Ja ne myyvät myös markkinoinnissa. Sen seurauksena saatamme olla liian kärsimättömiä emmekä siedä epämukavuutta.

Yleisimpiä syitä pettymykseen ovat korkeat odotukset joko omasta tai muiden ihmisten toimesta. Ne ovat voineet olla jo lähtötilanteessa epärealistia tai epäselviä. Pettymyksiä syntyy myös sosiaalisissa suhteissa. Lupauksia petetään monella tavalla niin tiedostaen kuin tahattomastikin.

Olosuhteet tai vaikka taloudellinen tilanne voi muodostua esteeksi. Odotuksia syntyy myös sosiaalisen median kautta. Vertailu muihin synnyttää kuormittavaa huonommuuden tunnetta. Olet varmasti huomannut, että Linkkarissa jaetaan enemmän onnistumis- kuin epäonnistumistarinoita. Et voi tietää, kuinka paljon jonkun onnistumisen takana on työtä, hikeä, kyyneliä, epäonnistumisia ja hyvää tuuriakin.

Pettymys tuntuu pahalta. Ärsyttävyydestään huolimatta pettymys on luonnollinen tunne. Se syntyy, kun odotukset tai toiveet eivät toteudu. Täydellisyyden tavoittelija uppoutuu itsesyytöksiin ja moni muu etsii syitä mieluummin muista kuin itsestä. Toinen toipuu pettymyksestä hetkessä, kun toinen märehtii asiaa vuosia. Psykologiset tekijät, kuten optimistinen tai pessimistinen ajattelutapa, vaikuttavat siihen, kuinka voimakkaasti ihminen kokee pettymyksen ja kuinka nopeasti toipuu siitä.

Oletko lukenut myös: Mitä hyötyä on uravalmennuksesta?

Pettymysten sietämisen hyödyt

Pettyminen on itse asiassa hyödyllistä, vaikka sitä ei uskoisi. Se kertoo sinulle, mikä elämässäsi on merkityksellistä ja mitkä tavoitteet ovat sinulle tärkeitä. Jos et välitä jostain tapahtuneesta tippaakaan, se tuskin on ollut sinulle tärkeä.

Jos odotuksemme tai tavoitteemme ovat liian korkealentoisia, pettymys voi auttaa jatkossa realistisemmissa tavoitteissa. Se ei tarkoita, ettemme voisi unelmoida suuria, mutta helpommin toteutettavissa olevassa aikataulussa tai muuten eri tavalla. Kun ymmärrämme pettymyksen syyt, voimme muuttaa käytöstämme, toimia toisin tai keskustella jatkossa rakentavammin.

Pettymys voi olla eteenpäin ajava voimavara. Vaikka et onnistuisikaan tavoitteessasi ensimmäisellä kerralla, pettymys voi antaa sinulle uutta energia saavuttaa se seuraavalla kerralla. Onnistuminen entistä kovemman työn jälkeen voi tuntua vieläkin paremmalta.

Pettymysten sietäminen kertoo sopeutumiskyvystämme. Tilanteet muuttuvat, asiat eivät mene suunnitelmiemme mukaan, yllätyksiä vain ilmaantuu. Meidän täytyy hyväksyä ne ja sopeutua niihin. Jotta emme kuluta itseämme loppuun, tällainen joustavuus on arvokas taito niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässäkin.

Vinkkejä pettymysten käsittelyyn

Kun pohdin vinkkejä pettymysten käsittelyyn, mieleeni tuli vain sanat ”klisee” ja ”itsestäänselvyys”. Kun palautin mieleeni omia pettymyksiäni esimerkiksi työnhaussa, totesin, että nämä niin sanotut itsestäänselvyydet on kuitenkin hyvä kirjoittaa puhtaaksi.

  1. Tunnista ja anna aikaa surra.

    Tunteiden tunnistaminen ei ole aina helppoa. Niiden voimakkuus voi tehdä havainnoinnista vaikeaa. Esimerkiksi vihan takana voi olla häpeää.

    Päästä paha olo ulos, mutta oikealla foorumilla. Pettymys kertoo toiveistasi ja haaveistasi, jotka ovat tärkeitä. Puhu, kirjoita, piirrä, taiteile, tanssi, tee jotain. Toiminnan kautta voit vähentää turhaa märehtimistä. Äkkipikaiset tunteet ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Tunteet tulevat ja menevät.

    1. Analysoi tilannetta ja mieti mitä voit oppia siitä.

    Pettymyksen myöntäminen muille voi hävettää, mutta voit saada empatiaa ja lohtua, mitä tarvitset juuri siinä tilanteessa. Mitä pettymys opettaa? Hyväksy tapahtunut. Myönnä epäonnistuminen, jos sellainen on tapahtunut. Päästä siitä irti. Aseta uusi tavoite. Älä vaadi itseltäsi liikaa liian nopeasti.

    1. Keskity ratkaisuun ja katse eteenpäin.

    Pettymyksen tunteeseen ei saada jäädä kiinni, koska se voi aiheuttaa passiivisen uhrin roolin. Ota etäisyyttä asiaan ja tarkastele sitä ulkopuolisen silmin. Mieti aiempia onnistumisia ja vahvuuksia. Tee asioita, jotka kohottavat mielialaasi. Pohdi olivatko odotuksesi realistisia. Odotitko liikaa, latasitko liikaa odotuksia, oliko ajoitus väärä.

    1. Käytä motivaationa kehittyä.

    Tunteet kuuluvat elämään, eikä niistä voi päästä eroon. Ne kertovat viestejä omista tarpeistamme. Pettymys on merkki siitä, että jokin asia on sinulle tärkeä. Se voi toimia myös lähtökohtana muutokselle.

    Pety, opi ja vahvistu

    Jokainen pettymys on mahdollisuus itsetutkiskeluun, tunteidemme tunnistamiseen – ja oppimiseen. Kun tunnistamme tunteet ja tiedostamme ajatuksemme niiden taustalla, voimme hyväksyä helpommin tilanteita ja tehdä parempia päätöksiä.

    Tunteista, varsinkin pettymysten ja häpeän tunteista, puhuminen voi tuntua vaikealta. Pidämme asiat itsellämme ja märehdimme niitä omassa yksinäisyydessämme. Näin ei tarvitse olla. Ota läheistesi ja tuttujesi kanssa joskus puheeksi tämä aihe ja jakakaa kokemuksianne. Huomaat ettet todellakaan ole yksin niiden kanssa.

    Voimia kaikenlaisiin elämän käänteisiin.

    ***

    Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.