Mikä ihmeen lyhytterapia?

Lyhytterapia ja lyhytterapeutit ovat olleet viime aikoina otsikoissa muun muassa Antti Tuiskun uuden työn myötä. Koko ammattialaa on kyseenalaistettu tai asetettu jopa vastakkain psykoterapian kanssa.

Selkeytän heti alkuun näitä tukimuotoja. Lyhytterapia on ennaltaehkäisevä ja lieviin mielenterveyshaasteisiin keskittyvä tukimuoto, kun taas psykoterapiassa hoidetaan vakavampia mielenterveyden ongelmia. Lyhytpsykoterapia saatetaan sekoittaa lyhytterapiaan.

Lyhytterapeutti ei ole terveydenhuollon suojattu ammattinimike, mikä aiheuttaa hämmennystä. Koulutustahoja on useita ja koulutukset ovat eri mittaisia ja sisältöisiä. Olen saanut oman lyhytterapiapätevyyteni Sirian ja Helsingin kesäyliopiston toteuttamassa kaksivuotisessa kasvatus-, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille tarkoitetussa täydennyskoulutuksessa. Koulutukseen kuului mm. 100 tuntia asiakastyötä, 20 tuntia työnohjausta ja psykoterapeuttisten valmiuksien opiskelua.

Mistä sain kipinän tähän koulutukseen?

Olen työskennellyt vuosia uravalmentajana eri yrityksissä. Moni valmennettavistani on tullut irtisanotuksi YT-neuvotteluiden päätteeksi. Irtisanominen on aina iso elämänmuutos, minkä vuoksi valmennuksissa on käyty suuria tunteita läpi. Osa on toipunut nopeasti ja päässyt elämässä eteenpäin, mutta kaikkien kohdalla näin ei ole käynyt. Elämässä on saattanut olla myös muita mullistuksia samaan aikaan, kuten vakava sairaus, avioero tai päihteiden käyttöä.

Halusin lähteä syventämään osaamistani terapiakoulutukseen, jotta osaisin tunnistaa riskejä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ohjata asiakkaita eteenpäin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja olla tukena siihen saakka, kunnes he oikeasti pääsevät seuraavan avun piiriin. Tämä ei useinkaan tapahdu käden käänteessä.

Ennaltaehkäisy on se juttu

Työelämä tuntuu olevan yhä kuormittavampaa. Työni päätavoite valmentaja-terapeuttina on tukea ihmisiä erilaisissa elämänkäänteissä ja siten ennaltaehkäistä uupumusta, masennusta ja muita haasteita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin kissa nousee pöydälle, sitä todennäköisemmin voidaan vähentää pitkäaikaisia ongelmia, mitkä voivat johtaa jopa ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen.

Osa asiakkaistani on ollut jonossa pidempiaikaiseen psykoterapiaan. Jono on saattanut olla helposti yli puoli vuotta, joten olen toiminut siinä välissä tukijana ja kanssakulkijana. Joku asiakkaistani on ollut pidempään psykoterapiassa, mutta kokenut kuitenkin uravalmentajan tarjoaman ratkaisukeskeisen lyhytterapian toimivammaksi sen hetkisessä elämäntilanteessaan.

Kunpa terapeuteilla ei olisi töitä

Oikeasti toivoisin, ettei terapeuteilla olisi töitä, koska käytännössä se tarkoittaisi, ettei olisi myöskään pahoinvointia eikä mielenterveyden haasteita. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Pahoinvointi tuntuu olevan ehtymätön luonnonvara.

Koska terapiajonot ovat pitkiä ja psykoterapeuteista pulaa, lyhytterapia on yksi täydentävä, matalan kynnyksen psykososiaalista tukea tarjoava palvelu. Siihen ei tarvita lähetettä tai diagnoosia, eikä näin ollen luottamuksellisia keskusteluja kirjata mihinkään järjestelmiin. Lyhytterapiassa edetään tapaaminen kerrallaan ja se voidaan päättää koska tahansa.

Monenlaista tekijää eksyy aina joukkoon

Terapiatyössä on tärkeintä kohdata ihminen, kuunnella ja ymmärtää, mutta myös tuntea oma ammattitaitonsa ja rajansa, ja osata tarvittaessa ohjata ihminen hyvissä ajoin eteenpäin yhteiskunnan tukiverkostoissa.

Sertifioinnit ja ammattinimikkeiden suojaaminen selkeyttävät ammattien toimintakenttää ja tuovat uskottavuutta, mutta valitettavasti sekään ei estä epäammattimaista toimintaa millään ammattialalla. Terapiapalveluille on kysyntää ja tarvetta, joten sinnekin eksyy monenlaisia ammattilaisia.

Kun valitsin terapiakoulutusta, vertailin niiden sisältöjä ja palveluntarjoajia, selvitin taustoja ja kysyin suosituksia. Sitä kautta löysin koulutusorganisaation, johon päädyin. Terapiaa tarvitsevilla asiakkailla ei välttämättä ole voimia tällaiseen salapoliisityöhön, joten vertailutyötä helpottamaan tarvitaan tietoa, yhteistyötä ja työkaluja.

Miten sinä valitset ammattilaisen, kun tarvitset jotain palvelua? Suosittelijoiden kautta?

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Mikä ihmeen lyhytterapia?”

  1. Kiitos kun avasit tätä lyhytterapia-aihetta tässä näin selkeästi. Minulle tarjottiin työpaikalla mahdollisuutta ottaa osaa terapeuttiseen valmennukseen ja haluan tutustua hieman mistä siinä olisi kyse. Hienoa kuulla, että lyhytterapiassa painotetaan ennaltaehkäisyä.

Jätä kommentti