Tekoäly pilaa työnhaun ja rekrytoinnit?

Olenko ainoa, joka seuraa tekoälyn vaikutusta työnhakuun ja rekrytointeihin ristiriitaisin, jopa hiukan kauhunsekaisin ajatuksin? Sanottakoon heti alkuunsa, että käytän itse ChatGPT:tä päivittäin ja tunnistan sen hyödyt moneen asiaan. En ole siis mitenkään teknologian kehitystä vastaan. Tekoäly alkaa kuitenkin olla arkea niin työnhakijoilla kuin rekrytoivilla tahoillakin, ja näen siinä piirteitä, mitkä mietityttävät.

Tekoälyn avulla rekrytoijat kirjoittavat työpaikkailmoituksia sujuvasti ja nopeasti. Tekoälyn avulla työnhakijat kirjoittavat työhakemuksia ja CV:itä, jotka vastaavat täysin työnantajan tarpeisiin, toiveisiin ja odotuksiin ilman sen syvällisempiä omia pohdintoja. Sen jälkeen tekoäly tekee karsintaa ja valitsee jatkoon meneviä hakijoita rekrytointijärjestelmästä.

Aitoa vai tekaistua tekstiä?

Työnhakupalstoilla viljellään neuvoja, kuinka helppoa tekoälyllä on kirjoittaa CV:t ja työhakemukset, jotka vastaavat työnantajan tarpeisiin. Ei siinä mitään, jos sisältö tulee aidosti omasta päästäsi ja sydämestäsi, ja tekoäly on vain viilannut sen kauniimpaan muotoon. Olisikin vain näin.

Luen ja kommentoin lähes päivittäin lukuisia työnhakijoiden työhakemuksia. Yhä useammin näen erittäin sujuvaa ja jopa liian kaunista tekstiä, jossa ei ole edes pienintä kirjoitusvirhettä. Työhakemuksen ”kirjoittajan” vaikeudet alkavat siinä vaiheessa, kun pyydän lisäämään tai muokkaamaan jotain tiettyä kohtaa. Tajuan saman tien, että joku täysin muu on kirjoittanut tekstin, todennäköisesti ystävämme tekoäly.

Pelkän CV:iden ja työhakemusten kommentoinnin ohella haastattelen aina työnhakijoita heidän ajatuksistaan ja toiveistaan, ja pyydän muutenkin kertomaan itsestään suullisesti. Usein huomaan ristiriitaisuuksia siihen, mitä he ovat kertoneet työhakemuksessaan.

Aito ihminen vai tekaistu ihannehakija?

Jos hakija valitsee helpon ja kyseenalaisen tien kirjoittamalla hakemuksen tekoälyn avulla, rekrytoijan työ vaikeutuu. Hakijoiden todellista osaamista on mahdotonta vertailla, mikä voi johtaa huonoihin rekrytointeihin.

Rekrytoija etsii organisaatioon tietynlaista osaamista ja persoonaa – aitoa, oikeaa ihmistä, joka pärjää työtehtävässään ja sopeutuu työyhteisöön, jossa on muita aitoja, oikeita ihmisiä. Kuten kaikki tiedämme, työyhteisössä on kaikki voima menestyä – ja myös epäonnistua, jos yhteistyö ei suju.

Rekrytointi sujuu tekoälyjen avustuksella mukavasti haku- ja karsintavaiheessa, mutta haastattelukierros avaa sitten täysin uudenlaisen maailman. Siinä vaiheessa testataan, miten valinta on osunut parhaisiin hakijoihin ja ovatko he todella sitä, mitä ovat papereissaan kertoneet. Soveltuvuusarvioinnit ovat osaltaan testaamassa tämän yhtälön toimivuutta.

En ole itse enää (tai tällä hetkellä) rekrytoijan roolissa, joten olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon rekrytoijat törmäävät nykyään hakijoihin, joiden paperit ja todellisuus eivät vastaa toisiaan. Onhan sitä aina tapahtunut. Joidenkin runosuoni on ollut vilkkaampi ja mielikuvituksellisempi, mutta nykyään siihen ei tarvita enää omia tai kaverin supliikkitaitoja.

Kohti hakemuksen teknistä optimointia?

Koska työhakemuksen jättäminen on ratkaiseva vaihe rekrytoinnissa, siihen pitää panostaa todella paljon. Miten kerron osaamisestani? Miten erottaudun muista hakijoista? Nämä ovat kysymyksiä, mitä työnhakijat pohtivat tällä hetkellä.

Onko jatkossa niin, että työnhakijat alkavat miettiä tärkeimpien avainsanojen optimointia ja tekoälyn logiikkaa, jotta oma CV ja hakemus tulevat parhaiten siivilöityä jatkoon rekrytointijärjestelmän tekoälyllä? Tämähän on arkea LinkedIn-profiilin osalta, vaikka moni ei sitä ehkä ajattele.

Alan vähitellen arvostaa yksittäisiä, inhimillisiä kirjoitusvirheitä lukemissani työhakemuksissa. Siinä on jotain aitoa.

Olenko yksin näiden pohdintojeni kanssa?

Ps. Tässä blogikirjoituksessa ei käytetty tekoälyä missään kohtaa. Se tuli suoraan päästä ja sydämestä.

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

2 kommenttia artikkeliin ”Tekoäly pilaa työnhaun ja rekrytoinnit?”

Jätä kommentti