Uuden työn löytäminen ei ole aina helppoa. Tässä blogikirjoituksessa kokoan vinkkejä siihen, mitä tehdä, kun työnhaku ei onnistu.
”Työnhaku on paljon rankempaa kuin työnteko.” Olen kuullut tämän lausahduksen lukemattomia kertoja asiakkailtani, jotka ovat etsineet työpaikkaa pidemmän aikaa. Olen kokenut sen ajoittain itsekin. Omaehtoinen työnhaku on mukavaakin, mutta jos olet pakon edessä, se on kaikkea muuta.
Työnhaku on etsimistä, selvittämistä, vaihtoehtojen puntarointia ja itseensä tutustumista: mitä osaan, mitä haluan, miksi haluan. Jos et ole ollut pitkään aikaan, saati koskaan työnhaussa, pelkästään siihen liittyvien rutiinien omaksuminen vie oman aikansa.
Tunnetasolla työnhaku on ailahtelua innostuksen, toiveikkuuden ja pettymysten välillä. Eniten kärsivällisyyttä vaaditaan epävarmuuden sietämisessä. Et koskaan tiedä varmuudella, milloin työpaikka löytyy. Monet erinomaiset hakijat jäävät rekrytoinnissa rannalle, vaikka olisivat sopineet tehtävään yhtä hyvin.
Ei-kiitoksien sietämistä
Työnhaun sujuvuuteen vaikuttavat monet asiat. Ammatti, työmarkkinatilanne, asuinpaikka, oma tausta, odotukset, nykyinen elämäntilanne, työnhakutaidot ja tietysti myös tuuri ja sattumat. Toisinaan työnhaku sujuu mutkattomasti ja paikka löytyy nopeasti. Toisinaan työnhaku voi pitkittyä eikä tuloksia tule, vaikka teet parhaasi.
Mitä enemmän olet kiinnostunut työtehtävästä ja organisaatiosta, ja selvittänyt niistä lisätietoja, sitä pahemmalta tuntuu, jos saat kielteisen vastauksen. Sen jälkeen pitää taas koota itsetunnon rippeet ja olla motivoituneena valmistautumassa seuraavaan mahdollisuuteen.
Työnhaussa joutuu pettymään. Se on varmaa. Pettymyksistä täytyy päästä myös yli, jotta se ei näy ulospäin. Olen rekrytoijana nähnyt käytännön esimerkkejä siitä, kuinka työnhakija on alkanut torpedoimaan omia mahdollisuuksiaan negatiivisella tai jopa syyttävällä asenteella. Olen saanut myös itse kerran palautetta soveltuvuusarvioinnissa, että huono kokemus edellisestä työnantajasta näkyi vielä tuloksissa. Olin kuitenkin onnekas ja sain paikan.
Oli tilanne mikä tahansa, älä menetä toivoasi. Omaa työnhakua voi viilata monella tavalla. Olen koonnut seuraavaksi vinkkejä, joista voi olla apua sinunkin tilanteeseesi.
Lue myös tämä: Näin hallitset työnhakuasi
Mitä olet tehnyt tähän mennessä ja miten?
Arvioi miten olet tehnyt työnhakua tähän mennessä. Kertaa miten olet kuvaillut osaamisesi, työkokemuksesi ja koulutuksesi. Oletko unohtanut kertoa jotain oleellista? Oletko kertonut taidoistasi riittävästi, mutta kuitenkin selkeästi ja CV:ssä helposti silmäiltävästi? Käy kriittisin silmin CV:si läpi ja pyydä palautetta joltakin toiselta henkilöltä, mielellään ammattilaiselta.
Minkälaisia paikkoja ole hakenut ja millä tavoin? Miten olet kohdentanut hakemuksesi? Pohdi onko osaamisesi ja odotuksesi vastannut työnantajan tarpeeseen ja odotuksiin. Jos ei, niin miksi. Listaa tehtäviä, mitkä ovat lähimpänä osaamistasi tai toiveitasi. Määrittele ihanteellisin työpaikan sijainti. Tee muita vastaavia rajauksia palkkatason, työajan tai työsuhteen muodon osalta. Mitkä muut asiat ovat sinulle tärkeitä työssä?
Kartoita mahdollisuuksia laajemmin
Jos epäilet, että olet rajannut työnhakuasi liikaa tiettyihin työtehtäviin, tiettyyn toimialaan tai maantieteelliseen alueeseen, pohdi voisitko laajentaa sitä. Uusia, yllättäviä mahdollisuuksia voi löytyä muualtakin kuin vanhoista tutuista paikoista. Jos työnhaku pitkittyy, harkitse tilapäistä tai osa-aikaista työtä. Vaikka tämä ei olisikaan pitkän aikavälin ratkaisu, työ tuo tuloja ja ylläpitää ammattitaitoa.
Mieti, paljonko olet panostanut avoimiin työpaikkailmoituksiin ja paljonko piilotyönhakuun. Oletko kartoittanut kaikki verkostosi mahdollisuudet? Olemme usein sokeita verkostomme voimaan ja teemme oletuksia ilman, että kokeilemme kepillä jäätä. Tuttavasi eivät voi auttaa, jos eivät tiedä tilanteestasi.
Oletko lukenut jo tämän: Alanvaihto aikuisena
Mitä muuta työnhaun ohessa
Pohdi miten voit kehittää taitojasi työnhaun ohessa. Koulutukset ja lyhyemmät kurssitkin tuovat uusia ajatuksia, ideoita ja oppeja. Uuden oppiminen ylläpitää myös ammatillista itsetuntoa.
Monissa työtehtävissä pelkästään sertifikaatit voivat parantaa työmahdollisuuksia. Opiskelu voi ylipäänsä avata työelämään aivan uusia suuntia ja vaihtoehtoja, mitä et ole osannut ajatellakaan.
Verkostoituminen on jo klisee, mutta tärkeä sellainen. Ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan keskustelu avaavat ovia uusiin mahdollisuuksiin. Voit saada sisäpiiritietoa tai vinkkejä, mihin suunnata seuraavaksi. Voit saada myös vertaistukea tai jopa mentorin.
Selvitä mitä ammatillisella kentällä tapahtuu: mitä tilaisuuksia tai seminaareja on tulossa, onko muita verkostoitumistapahtumia, joihin voisit osallistua. Mitä menetät, jos lähdet käymään siellä?
Ennen kaikkea – pidä huolta itsestäsi
Työnhaku voi olla stressaavaa, joten pidä huolta jaksamisestasi. Arjen rutiinit, luonnossa liikkuminen, terveelliset rentoutumistavat ja tukiverkosto auttavat. Tee sellaisia asioita, mitkä lisäävät hyvinvointiasi ja ylläpitävät työkykyäsi. Työnhakuun saa myös ammattiapua, joten näiden asioiden kanssa ei tarvitse painia yksin.
Sitkeys ja usko joutuvat usein koetuksella, mutta älä anna periksi. Joskus työn löytäminen vie aikaa, mutta tarvitset loppujen lopuksi vain yhden myönteisen vastauksen – tulevalta työnantajaltasi.
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.
Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä tehdä, kun työnhaku ei onnistu”