Kiire ja hätäily voivat kostautua työpaikan hakemisessa. Tähän olen sortunut itsekin silloin, kun olen jäänyt yllättäen työttömäksi ja aloittanut työnhaun pienellä paniikilla. Käärin hihat ja ryhdyin hommiin ilman, että olisin suunnitellut asiaa sen tarkemmin. Mitä sitten pitäisi suunnitella etukäteen?
Mitä oikeasti osaat?
Itsetuntemus on yllättävän vaikeaa ja se on kuitenkin ensimmäinen asia, mihin työnhaussa pitää panostaa. Ennen kuin lähdet päivittämään CV:tä tai kirjoittamaan hätäisesti työhakemusta, pysähdy arvioimaan omaa osaamistasi, vahvuuksiasi ja niitä asioita, mitkä ovat sinulle tärkeitä työelämässä. Suunnittele, miten nämä asiat kannattaa tuoda esiin.
Taitoja harvemmin pyydetään kuvailemaan arjen työssä, mutta työhaastattelussa senkin edestä. Käytä siis aikaa oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Jos olet alanvaihtaja, perustele mitkä aiemman ammattisi osaamiset ja taidot auttavat sinua onnistumaan uudella alalla.
Mitä oikeasti haluat työltä?
Pidin kerran työnhakijoille ryhmävalmennuksen, jonka aiheena oli ”mitä oikeasti haluan työelämältä”. Eräs osallistuja oli hakenut töitä useamman kuukauden ajan. Yhtäkkiä hän totesi, ettei todellakaan halua sellaisia töitä, mitä oli hakenut koko työttömyyden ajan. Hän oli työsuhteen päättymisen jälkeen aloittanut työnhaun ”vanhan kaavan mukaan” miettimättä sen enempää, mitä oikeasti haluaa. Suuntaa pystyi onneksi muuttamaan lennosta.
Se että haet itseäsi aidosti kiinnostavia töitä, näkyy työnhaussa ja viimeistään työhaastatteluissa. Kutsuin kerran työhaastatteluun ehdokkaan, jolta kyselin yksityiskohtaisemmin motivaatiosta ja kiinnostuksen kohteista. Hän pyöri tuolillaan ja sanoi viimein, ettei ole oikea henkilö hakemaansa tehtävään. Rehellisyyden ansiosta löysimme paikkaan onneksi toisen, aidosti motivoituneen henkilön.
Lue myös: Näin hallitset työnhakuasi
Ovatko CV, hakemus ja LinkedIn-profiili linjassa keskenään?
Olen käynyt rekrytoijana läpi tuhansia ansioluetteloita ja työhakemuksia. Hätäisesti tehdyt työnhakupaperit tunnistaa siitä, että ne eivät ole linjassa keskenään. Olen joskus ihmetellyt, että onko CV:hen linkitetty LinkedIn-profiili varmasti saman henkilön, koska otsikko viittaa täysin eri alan ammattilaiseen. Tällöin profiili on vain jäänyt päivittämättä ja henkilö on ollut tuolloin eri alalla. Joskus taas työhakemuksessa on haettu myynnin tehtäviä, mutta CV:ssä on puhuttu markkinoinnin ammattilaisesta ja siihen liittyvästä osaamisesta.
Kun haet työpaikkaa, tarkista että CV:si, työhakemuksesi ja esimerkiksi LinkedIn-profiilisi ”puhuvat samaa kieltä”. Myös CV on tärkeää räätälöidä paikkaan sopivaksi. Painota niitä asioita, mitkä ovat haettavan tehtävän kannalta oleellisia. Jos olet alanvaihtaja, perustele miksi haluat uudelle alalle tai uusiin tehtäviin ja miten aiempi osaamisesi tukee sitä.
LinkedIn-profiilin räätälöiminen voi olla hankalampaa, jos olet moniosaaja ja haet hyvin erilaisia töitä. Pidä se kuitenkin vähintään ajan tasalla ja kerro yleisemmin, mitkä ovat tärkeimmät osaamisesi, mitkä asiat kiinnostavat ja mihin suuntaan olet tähtäämässä työurallasi.
Oletko aktivoinut verkostojasi?
Omia ammatillisia verkostoja on hyvä ylläpitää ja hoitaa myös silloin, kun et ole työnhaussa. Tämä pätee myös toisten auttamiseen. Vastavuoroinen auttaminen on parasta. Tätä voitaisiin verrata siihen, onko myyjän helpompi soittaa kylmäpuhelu kuin olla yhteydessä vanhaan tuttuun, jonka kanssa juteltiin viimeksi jokunen viikko sitten.
Olen kertonut LinkedInin hyödyistä monille kohdeyleisöille. Useamman kerran asiantuntijatehtävässä työskentelevä henkilö on sanonut, että teen profiilin vasta sitten, kun olen työnhaussa. Varsinkin akuutissa työnhaussa hän on tällöin valitettavan myöhässä.
LinkedInissa suurin hyöty on vuosien aikana kertynyt verkosto. Sen luominen vie aikaa. Vaikka sinulla olisi kuinka hieno profiili, niin jos verkostosi ole olematon, profiili yksinään harvemmin tuottaa tulosta. Aktivoi tuttavapiiriäsi siis viimeistään työnhakua aloittaessasi ja kerro, että etsit töitä. He eivät voi auttaa sinua, jos he eivät tiedä työnhaustasi.
Oletko suunnitellut ja aikatauluttanut työnhakuasi?
Selkeä suunnitelma antaa raamit ja tekee kaiken työnhaun eteen tekemäsi työn näkyväksi sinulle itsellesi. Tämä auttaa varsinkin henkisessä puolessa ja jaksamisessa. Varaa suunnitelmaan myös lomaa työnhausta.
Pidä kirjaa, mitä paikkoja olet hakenut, mistä organisaatioista olet kiinnostunut, keitä henkilöitä ja mitä yrityksiä aiot kontaktoida. Aikatauluta tekemistäsi. Yhdistä sekä julkisten paikkojen hakua että piilotyönhakua. Ota kaikki keinot käyttöön.
Kuten muissakin projekteissa, pysähdy säännöllisesti tarkastelemaan, miten se edistyy. Jos tuloksia ei synny, mieti mitä voit tehdä toisin.
Joskus työnhaku tökkii aina samassa kohtaa. Kerron esimerkin toisen uravalmentajan asiakkaasta, joka oli papereiden perusteella erittäin pätevä oman alansa osaaja. Hyvän CV:n ansiosta hän pääsi aina haastatteluun, mutta sen jälkeen rekrytointi ei enää jatkunut hänen osaltaan.
Hänet lähetettiin minulle haastattelusimulaatioon. Ensimmäisten minuuttien jälkeen tiesin, mistä kaikki johtui. Asiakas keskeytti minut useaan kertaan, kritisoi varsin painokkaasti aiempia työnantajiaan ja osasi työn aina paremmin kuin esihenkilönsä. Tämä varsin päällekäyvä tyyli oli todennäköisesti karkottanut useammankin työnantajaehdokkaan. Kävimme simulaation jälkeen palautekeskustelun, jossa kerroin havaintojani.
Mikä on varasuunnitelmasi työnhaussa?
Uuden työn hakeminen voi olla sekä mielenkiintoista että rankkaa aikaa. Jos sinulla on työpaikka ja etsit uusia haasteita, taloudelliseen tilanteeseen liittyvä stressi on yleensä vähäisempi ja työnhakua voi pitkittää omasta tahdostaankin.
Työnhausta tulee kuitenkin erityisen raskasta viimeistään siinä vaiheessa, jos se pitkittyy ja taloudellinen tilanteesi huononee. Epävarmuus ja epätietoisuus tulevaisuudesta kuluttaa sekä itseä että lähipiiriä. Tästä syystä oman työnhaun edistymistä on tärkeää arvioida säännöllisesti ja miettiä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia laajemmin:
- Mikä on ylipäätään työmarkkinoiden yleistilanne? Kuinka paljon työpaikkoja on tarjolla? Pitäisikö työpaikkaan liittyviä toiveita monipuolistaa tai muuttaa?
- Millä tasolla oma osaaminen on? Voisitko päivittää sitä jotenkin? Mitä ilmaisia ja maksullisia kursseja on tarjolla? Voisiko alanvaihto olla mahdollinen?
- Keitä verkostossasi on? Voisitko yrittää laajentaa niitä jotenkin? Mihin tapahtumiin voisit osallistua?
- Miten ylläpidät omaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi? Oma vointi on kaiken tekemisen ydin myös työnhaussa.
Minkälaisia varasuunnitelmia sinulla on?
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.