Kati Boijer-Spoof Heikinheimo – media-alalta hyvinvoinnin ammattilaiseksi

Tämä tarina kertoo siitä, miten kansainvälisessä ympäristössä kasvanut kauppatieteilijä työskenteli pitkään media-alalla ja teki sitten rohkean alanvaihdoksen.

Kati Boijer-Spoof Heikinheimolla ei ollut ylioppilaskirjoitusten jälkeen selkeää visiota tulevaisuuden suunnasta, kuten ei monilla muillakaan sen ikäisillä. Hän suuntasi äitinsä jalanjälkiä seuraten kauppakorkeaan, minkä koki hyvänä yleispätevänä alana. Irtiotoksi riitti, että stadilainen lähti opiskelemaan kotikaupungin sijaan Turkuun.

Lähtö kehä kolmosen ulkopuolelle teki hyvää ja viihdyin Turussa. Kauppakorkean opinnot olivat mielenkiintoisia, mutta olin aika idealistinen eikä raha toiminut omalla kohdallani uramotivaattorina.

Katia kiinnosti kestävän kehityksen ekonomia ja hän teki gradunsa ympäristöjohtamisesta. Harjoittelupaikan hän sai ulkoministeriön ympäristöpolitiikan yksiköstä. Työ osoittautui mielenkiintoiseksi ja nuorelle harjoittelijalle annettiin vastuullisia tehtäviä:  

Minut lähetettiin edustamaan Suomea Pariisiin OECD:hen ja New Yorkiin YK:n kestävän kehityksen kokoukseen. Kansainvälinen ura ei kuitenkaan houkutellut, vaikka olin syntynyt Brysselissä ja kulkenut lapsesta lähtien Suomen ja Ranskan väliä diplomaatti-isäni luona.

Valmistumisen jälkeen Kati työskenteli muutaman vuoden EVAssa, Elinkeinoelämän valtuuskunnassa, missä toimi viestinnän tehtävissä ja tapasi ihmisiä vallanhuipulta.

Media-ala vei mennessään

Kati päätyi viestinnän ja sisältömarkkinoinnin pariin Sanomille. Hän viihtyi siellä 13 vuoden ajan ja teki yhteistyötä markkinoinnin, myynnin ja journalismin huippuammattilaisten kanssa. Viimeiset vuodet Kati toimi kaupallisella puolella ja johti luovan tuotannon tiimiä, joka teki kaupallisia sisältöjä Sanoman uutis- ja aikakausmedioihin, televisioon ja radioon.

Keskijohdon rooli on kuin hydraulinen prässi. Siinä yrittää tasapainotella erilaisten tavoitteiden ja odotusten välillä. Jaksaminen on välillä koetuksella, kun haluat tehdä työsi hyvin.

Kati jatkaa:

Tietty työnkuva voi olla yhdelle tiimiläiselle ihan super tasapainoinen, motivoiva ja merkityksellinen. Toiselle sama työ on älyttömän kuormittavaa ja jopa uuvuttavaa. Yksilöiden tukeminen, kun työkuvaa ei juuri voi muuttaa, vaatii paljon johtamiselta.

Kuormittavuudestaan huolimatta työ oli antoisaa ja onnistumisen kokemuksia sai usein. Siksi Kati viihtyi siinä pitkään. Työnsä ohessa hän laajensi osaamistaan hyvinvoinnin puolelle. Hän suoritti niin mindfulness- kuin pilates-ohjaajankin pätevyydet.

Lue myös: Uratarina avaa silmät omille saavutuksille

Työelämästä opiskelijan saappaisiin

Viisi-kuusi vuotta sitten Katilla alkoi kypsyä ajatus, että hän haluaa lähteä syventämään hyvinvointialan osaamistaan entisestään. Hän löysi opistotasoisen auktorisoidun personal trainerin koulutuksen, mihin kuului myös ravitsemustieteen, liikuntalääketieteen ja liikuntatieteen opintoja. Hän innostui ajatuksesta päästä päätoimiseksi opiskelijaksi kokonaiseksi vuodeksi.

Päätös lähteä opiskelemaan oli vaikein koskaan. Media-alalla on jatkuva muutos ja tuntui, että aina oli huono aika lähteä. Sain kuitenkin jostain rohkeutta pyytää opintovapaata.

Kati jatkaa:

Kurssilla oli iso ikähaitari. Siellä oli paljon nuoria ja me tädit. Olin varmaan ärsyttävä ja yli-innokas hikari, kun istuin siellä käsi jatkuvasti pystyssä. Opiskelu tuntui niin mielekkäältä. Sain keskittyä vain tiedon imemiseen.

Uusi ura ja kirja

Heti opintojensa alussa Kati alkoi keskustella Virkisterin toimitusjohtajan Riikka Ilmivallan kanssa harjoittelumahdollisuuksista. Kati oli ollut yrityksen asiakas yli kymmenen vuoden ajan, koska Virkisteri tuotti Sanoman hyvinvointipalvelut.

Lopulta Riikka ehdotti, että tule tänne töihin, kun valmistut. Se tuntui tosi mahtavalta tilaisuudelta! Pääsisin siirtymään uudelle uralle, jossa uskoin olevani parhaimmillani. Lähdimme edistämään asiaa.

Korona oli tuohon aikaan pahimmillaan. Kati ja Riikka keksivät kirjoittaa tietokirjan etätyön vaikutuksista hyvinvointiin. He kokosivat aiheesta kaiken tutkimustiedon ja kokemusasiantuntijoiden näkemykset yksiin kansiin.

Siinä oli valtava määrä selvitystyötä ja haastatteluita. Opin enemmän kuin yliopisto-opinnoissani! Suosittelen kaikille tietokirjan kirjoittamista, jos haluaa syventyä johonkin asiantuntija-alaan.

Etätyön hyvinvointiopas (Bazar Kustannus) julkaistiin tammikuussa 2022. Kirjan selvitystyön myötä Katin silmät aukesivat siihen, kuinka kivikautisia ihmisen aivot, keho ja hermosto ovat ja kuinka huonosti ne sopivat nykypäivän hybriditietotyöhön.

Istumme paljon päätteen ääressä. Työmme keskeytyy jatkuvasti ja yhteisöllisyys on vähentynyt. Kehomme on kroonisessa ylikuormitustilassa ja mielenterveysongelmat lisääntyvät. Tähän on löydettävä oivalluksia, jotta voimme tehdä työmme fiksummin ja voida paremmin.

Aiheesta innostuneena Kati opiskeleekin nyt evoluutiopsykologiaa ja etsii ratkaisuja siihen, miten ihmisten hyvinvointia voisi lisätä evolutiiviset näkökulmat huomioiden.

Ajatuksia alanvaihdosta

Jos pohdit alanvaihtoa, juttele ihmisten kanssa ja pallottele ajatusta. Käy lounailla ja kuuntele muiden kokemuksia. Siten voit saada ideoita omaan tilanteeseen. On olemassa myös hyviä mentorointiohjelmia!”, Kati kertoo. Hän toimii itsekin nykyään mentorina Mothers in Business -verkoston kautta.

Kati uskoo, että oman tekemisen ja työn pitäisi tapahtua pääsääntöisesti mukavuusalueella. Kun on turvallinen olo, aivot oppivat ja suoriutuvat paremmin pitkällä aikavälillä. Silloin tällöin voi kuitenkin käydä sillä kuuluisalla epämukavuusalueella, kuten Kati teki uranvaihdoksen myötä:

Kun aloitin nykyisessä työssäni, jännitin esiintymisiä isoille ja vaativille yleisöille. Mietin jo, onko minusta ollenkaan tähän työhön. Kirjan julkistamisen jälkeen olin puhumassa television suorissa lähetyksissä. Kun selvisin niistä hyvin, tuntui kuin olisin voittanut olympiamitalin. Sen jälkeen esiintyminen on ollut helpompaa.

Koen, että viestini on niin tärkeä, että minun pitää uskaltaa välittää sitä eteenpäin. Pääroolissa en ole minä, vaan se tieto, jonka haluan jakaa. Tein oikean päätöksen työurani suhteen: tässä työssä olen parhaimmillani.

Katin LinkedIn-profiili
Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho/Urasirkus 05/2024
Kuva: Katin oma arkisto

Täältä löydät kaikki uratarinat.

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kati Boijer-Spoof Heikinheimo – media-alalta hyvinvoinnin ammattilaiseksi”

Jätä kommentti