Näin rakennat hissipuheen, mikä toimii

Miten esittäydyt, jos tapaat työtilaisuudessa uuden ihmisen ja pitäisi sanoa muutakin kuin oma nimi? Mitä kerrot itsestäsi rekrytoijalle työhaastattelussa? Entä miten esittelet itsesi kirjallisesti, oli sitten kyse nettisivujen esittelyosiosta, CV:n profiilista tai LinkedInin tiivistelmäosiosta?

Työnhakutilanteessa hissipuhe on yksi tehokkaimmista työkaluista. Se on lyhyt ja ytimekäs esittely itsestäsi, osaamisestasi ja tavoitteistasi. Hissipuhe käsitetään yleensä suulliseksi esitykseksi, mutta se voi olla myös kirjallisena versiona esimerkiksi CV:n alussa. Toimiva hissipuhe voi ratkaista sen, kuka pääsee rekrytoinnissa jatkoon.

Mikä on hissipuheesi tavoite

Hissipuheesi tavoite ja sisältö riippuu aina asiayhteydestä ja tilanteesta. Se voi liittyä työnhakuun, työtilaisuuteen, verkostoitumiseen tai muuhun kohtaamiseen. Tässä kirjoituksessa painopiste on työnhaussa.

Minkälaisen jäljen haluat jättää itsestäsi ja mitä haluat sinusta muistettavan? Hissipuhe luo ensivaikutelman, mikä jää mieleen. Mieti, mikä on sen tarkoitus ja mitä haluat saavuttaa. Oletko hakenut työpaikkaa ja esittäydyt sitä varten? Miten voit olla heille avuksi? Mitä ongelmia voisit heillä ratkaista? Vai oletko kenties saanut ”vain” tilaisuuden esittäytyä ja tutustua yritykseeen? Räätälöi esittelysi sen mukaan.

Tiedosta kenelle esittäydyt. Työnantajan tai rekrytoijan toiveiden ja tarpeiden tunteminen auttaa sinua keskittymään oikeisiin asioihin. Tässä yhteydessä on ehkä hyvä muistuttaa, että päällekäyvä ja liian tavoitehakuinen lähestymisyritys voi kostautua ja aiheuttaa vastareaktiota. Tähänkin olen välillä törmännyt.

Täältä löydät oppaan työhaastattelussa onnistumiseen.

Kirjallinen vai suullinen hissipuhe

Hissipuhe on useimmiten suullinen esitys, mutta samaa nimitystä voidaan käyttää kirjallisesta esittelytekstistä. Hissipuhe on ehkä tavoitteellisempi nimitys kuin mitä pelkkä esittelyteksti tai ammatillinen profiili antaa ymmärtää.

Kirjallisia ”hissipuheita” ovat esimerkiksi CV:n alussa oleva esittelyteksti, LinkedIn-profiilin tiivistelmäosio, avoin työhakemus tai omien nettisivujen esittelyteksti. CV:n esittely on lyhyt ja ytimekäs, mutta informatiivinen, kun taas nettisivujen esittely tai avoin hakemus voi olla vähän pidempikin.

Suulliseen hissipuheeseen kannattaa valmistautua ennen työhaastattelua. Ei ole ollenkaan harvinaista, että haastattelussa törmäät pyyntöön: ”kerro itsestäsi”. Monessa rekrytoinnissa voi olla myös videohaastattelu, jossa pääset kertomaan itsestäsi kameralle. Tällöin ytimekäs hissipuhe on hyvä olla mietittynä.

Näin rakennat hissipuheen

Keskity hissipuheessasi aina kohdeorganisaation toiveisiin ja tarpeisiin, vaikka kertoisit itsestäsi. Räätälöi tarinasi heitä kiinnostavaksi. Tiivistä viestisi vain tärkeimpiin nostoihin, koska tarkemmat taustat ja yksityiskohdat löytyvät CV:stäsi. Voit rakentaa oman hissipuheesi seuraavien kysymysten avulla:

  • Kuka olet ammatillisessa mielessä
  • Mitä uratavoitteita sinulla on
  • Minkälaisen ammattilaisen sinusta saa
  • Minkälaista osaamista sinulla on tarjota
  • Mistä asioista olet erityisesti kiinnostunut
  • Missä tehtävissä/roolissa olet parhaimmillasi
  • Mitä olet saanut aikaan ja mitä haluat jatkossa saavuttaa
  • Mitkä taidot tai henkilökohtaiset vahvuudet erottavat sinut muista alan osaajista
  • Jos olet alanvaihtaja, kerro lyhyesti ”muutostarinasi” ja mitä tuot uudelle alalle aiemman ammattisi kautta

Korosta niitä taitoja ja kokemuksia, jotka ovat erityisen oleellisia kyseiseen tehtävään tai organisaatioon. Mielenkiintoiset yksityiskohdat tai erikoisuudet herättävät mielenkiinnon, mutta varo teennäisyyttä. Pienet tarinat ja konkreettiset esimerkit herättävät aina mielenkiinnon.

Jos esittelet itsesi suullisesti, pyri luontevaan ja rentoon ulosantiin. Harjoittele peilin ja harjoitusyleisön edessä. Ole selkeä ja vältä ammattijargonia.

Hissipuheen rakenne voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  1. Kuka olet?
  2. Mitä olet tehnyt?
  3. Miten olet tehnyt?
  4. Mitä olet saavuttanut ja mitä haluat saavuttaa?
  5. Miten tämä liittyy haettavaan tehtävään?

Hissipuhe elää ja muuttuu

Hissipuheesi tulee muuttumaan jatkuvasti työurasi aikana. Osaaminen kehittyy, kiinnostuksen kohteet muuttuvat ja hakemiesi työpaikkojen sisällöt vaihtelevat. Muista siis aina tarkastella kriittisesti niin CV:täsi kuin myös hissipuhettasi ja kokeile erilaisia versioita.

Pidä mielessä tavoitteesi ja kohdehenkilö tai -organisaatio, ketä puhuttelet. Rakenna oma henkilökohtainen tarinasi omien kokemustesi ja taitojesi ympärille, muista persoonallinen tyylisi, unohda kliseiset adjektiivit ja tyhjät sanat, jotka eivät kerro mitään. Ole ytimekäs ja unohda jaarittelu.

Tsemppiä hissipuheen laatimiseen ja menestystä työnhakuusi!

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin rakennat hissipuheen, mikä toimii”

Jätä kommentti