Näin hyödynnät tekoälyä fiksusti työnhaussa

Tekoäly on helppo ja ahkera kaveri, joka auttaa asiassa kuin asiassa, myös työnhaussa. Koska me ihmiset haluamme usein päästä helpolla, on hyvä tiedostaa, että tekoäly auttaa myös sellaisilla tavoilla, jotka eivät palvele työnhakijan eivätkä myöskään työnantajan etua.

Olen koonnut tähän blogikirjoitukseen konkreettisia vinkkejä, miten valjastat tekoälyn avuksesi työnhaussa järkevällä tavalla. Sitä ennen kertaan kuitenkin rekrytoinnin tavoitteen ja motiivit, mitkä ovat avain onnistuneeseen lopputulokseen.

Mikä rekrytoinnin tavoite olikaan

Työnhakijan näkökulmasta työnhaun tavoitteena on saada itselle sopiva ja kiinnostava työpaikka ja työnantajan näkökulmasta saada oikea henkilö tiettyyn rooliin. Jotta rekrytointi on onnistunut, valitulla henkilöllä tulee olla haluttua osaamista ja kiinnostusta työtehtävää kohtaan sekä halua sopeutua osaksi työyhteisöä. Samalla tavalla työnantajan kuuluu lunastaa lupaukset ja odotukset, mitkä he ovat esittäneet työntekijälle. Osa rekrytoinneista onnistuu, osa menee pieleen.

Moni työnhakija on kysynyt minulta valmennuksessa, miten rekrytointiprosessin tietyssä vaiheessa kuuluu toimia tai mitä tiettyyn haastattelukysymykseen kuuluu vastata. Pysähdyn aina tällaisen kysymyksen äärellä. Vastaushan riippuu aina siitä, minkälainen sinä olet ihmisenä, mikä on sinulle luontainen tapa toimia ja mitä sinä haluat vastata siihen kysymykseen. Heitän tässä vaiheessa vastakysymyksen:

Vastaatko siten, miten oletat vastapuolen haluavan vastattavan vai siten, mitä oikeasti olet ja osaat? Kun tekoäly vastaa työhaastattelukysymykseesi mukisematta, minä valmentajana haastan pohtimaan, mikä vastaus on aitoa sinua.

”Tekoälyjä” ollut aiemminkin

Työnhaussa on ollut eräänlaisia ”tekoälyjä” kautta aikojen. Kaveri on voinut kirjoittaa CV:n ja viilata siihen viimeisen päälle tyylikkäät visuaaliset ilmeet. CV-kirjoittamisen ammattilaisiakin on ollut olemassa jo pitkään. Sinun ei tarvitse kuin kertoa itsestäsi ja listata osaamisia, kun ammattilainen koostaa niistä hienon ”myyntimateriaalin” maksua vastaan.

Työnhaku on ammattimaistunut ja tekoälyn rooli työnhaussa on kasvanut kohisten. Koska työnantajat käyttävät tekoälypohjaisia rekrytointijärjestelmiä, myös hakijoiden on tärkeä ymmärtää ja tiedostaa avainsanojen merkitys ja optimoitujen CV- ja hakemustekstien mahdollisuudet.

Näin hyödynnät tekoälyä työnhaussa

Työnhaku on oikeasti työtä. Se vie aikaa ja pitkittyessään kuluttaa myös hermoja. Tekoälyn avulla voit helpottaa, monipuolistaa ja nopeuttaa työnhakuasi. Kun hyödynnät tekoälyä fiksusti, työnhaussa säilyy aitous, henkilökohtaisuus ja persoonallinen otteesi.

Huom. Muistathan, ettet anna tekoälylle henkilökohtaisia ja luottamuksellisia tietoja tietoturvariskien vuoksi. Muista myös aina kyseenalaistaa tekoälyn antamia vastauksia ja muokata niistä oma versiosi.

  1. Tekoäly auttaa sanoittamaan osaamistasi ja taitojasi

Tekoäly voi kirjoittaa antamistasi listauksista pidempiä tekstejä, tiivistää ja lyhentää liian pitkiä hakemustekstejä ja auttaa esittelytekstin tai hissipuheen muotoilussa. Voit ideoida tekoälyn avulla, minkälaista osaamista sinulle on kertynyt nykyisten työkokemusten kautta ja minkälaisiin työtehtäviin voisit sopia nykyisen osaamisesi perusteella.

Oletko jo lukenut: Näin rakennat hissipuheen, mikä toimii

  1. Tekoäly analysoi työpaikkailmoitusta

Jos annat työpaikkailmoituksen tekoälyn analysoitavaksi, se voi tiivistää tärkeimmät osaamiset ja taidot, mitä tehtävässä edellytetään. Ilmoituksen vaatimuksia voi peilata omaan osaamiseen ja miettiä, soveltuisitko haettuun paikkaan sen perusteella.

  1. Tekoäly kartoittaa potentiaalisia toimialoja ja organisaatioita

Jos koet olevasi hukassa etkä tiedä, minkälaisilla toimialoilla tai minkälaisissa työtehtävissä voisit toimia aiemman taustasi perusteella, voit kirjoittaa tekoälylle työhistoriaasi ja koulutustaustaasi, ja tiedustella sen perusteella mitä mahdollisuuksia voisi löytyä. Tämä sopii erityisesti nuorille työnhakijoille, jotka eivät tunne vielä työelämän tai koulutustaustansa mahdollisuuksia.

  1. Tekoäly auttaa työhaastatteluun valmistautumisessa

Voit kysyä tekoälyltä yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä tai valjastaa se haastattelemaan sinua. Tekoäly voi antaa palautetta vastauksistasi ja auttaa tunnistamaan kehityskohteita. Haastattelutilanteiden harjoittelu jopa tekoälyavusteisesti lisää itsevarmuutta ja vähentää jännitystä varsinaisessa haastattelussa.

  1. Tekoäly toimii kääntäjänä tai tarkistaa kieliasua

Tekoäly auttaa tekstin kirjoittamisessa, kääntämisessä ja kieliopissa, mutta se voi kuitenkin olla riski, jos tekstin perusteella arvioidaan viestintä- ja kielitaitoasi.​ Varmista että lopullinen teksti kuulostaa oikeasti sinulta eikä kliseiseltä tekoälyn luomalta tekstiltä.

  1. Tekoäly antaa neuvoja työnhakuun ja uuden suunnan löytämiseen

Tekoäly voi toimia uravalmentajasi, kun esität sille oikeanlaisia kysymyksiä. Se voi kartoittaa työmahdollisuuksia, analysoida työmarkkinoiden suuntauksia ja antaa vinkkejä hakuprosessin eri vaiheisiin. Tekoälyn voi pyytää myös ehdottamaan vaihtoehtoisia urapolkuja ja antamaan vinkkejä osaamisen kehittämiseen.

  1. Tekoäly antaa vinkkejä hyvinvointiin

Työnhaku voi olla stressaavaa, joten tekoäly voi tarjota tukea myös henkiseen jaksamiseen. Se voi suositella rentoutusharjoituksia, ajanhallintavinkkejä ja muistuttaa taukojen pitämisen tärkeydestä. Lisäksi se voi antaa vinkkejä, miten työnhakua voi tehdä organisoidummin. Muista kuitenkin, että tekoäly ei korvaa oikeaa ihmistä, kun olet oikeasti väsynyt ja avun tarpeessa.

Totuus ja aito ihminen paljastuu viimeistään työpaikalla

Keskustelin joku aika sitten erään henkilöstöjohtajan kanssa työnhausta ja työnhakijoista. Hän sanoi, ettei ansioluetteloihin ja työhakemuksiin voi enää luottaa, koska ne eivät vastaa työnhakijoiden todellista osaamista ja persoonaa. Tämä ei liity pelkästään tekoälyyn, vaan ylipäätään kovaan kilpailuun työnhaussa, mikä lisää liioittelua ja kaunistelua, jopa valehtelua. On totta, että myös tekoäly väärinkäytettynä pinnallistaa ja vääristää työnhakua, mutta sitä ei voi yksinomaan syyttää.

Työnantajilla on monia keinoja varmistaa valittavan työntekijän osaamisen taso ja työskentelytyyli. Todistusten, sertifikaattien ja haastatteluiden lisäksi käytössä on soveltuvuusarviointeja, taitotestejä ja suosittelijoiden haastattelumahdollisuus. Näiden avulla pyritään takaamaan onnistunut valinta. Totuus paljastuu viimeistään työpaikalla, onko lupaukset tullut lunastettua puolin ja toisin.

Vaikka innostuisitkin tekoälyn mahdollisuuksista, älä unohda aitoa itseäsi, aitoja kohtaamisia, sosiaalisia suhteita ja verkostojen mahdollisuuksia, mitkä ovat suurin mahdollisuus ja hyöty työnhaussa.

Miten sinä käytät tekoälyä? Oletko muuten muistanut merkitä tekoälyosaamisesi oman CV:si taito-osioon?

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.