Tämä tarina kertoo siitä, miten suomen kieltä opiskellut Elena Ranta eteni tulkkaus- ja käännöstöihin rakennusalalle, muutti Suomeen, perusti perheen, palasi työelämään ja koordinoi nykyään sijoittajasuhteita.
Elena Ranta syntyi aikoinaan pikkuruisessa Toivolassa, Neuvostoliiton Karjalassa. Perhe muutti muutamaan otteeseen, ja lopulta osa perheestä muutti suurempaan kaupunkiin Keski-Venäjälle, jotta Elenalla olisi paremmat mahdollisuudet jatkaa yliopisto-opintoihin.
”Aloitin opiskelun Petroskoin valtionyliopistossa vuonna 1989. Tuohon aikaan historia oli suosittu aine, mutta siskoni suosituksesta valitsin filologisen tiedekunnan ja ryhmän, joka aloitti suomen kielen opiskelun nollasta. Meillä oli loistava opettaja Lempi Kokkonen.”
Elena valmistui viisi vuotta myöhemmin. Tuohon aikaan työtilanne oli surkea, mutta Elena onnistui saamaan sihteerin paikan pienestä yrityksestä.
”Palkka oli niin pieni, että tein lisäksi freelance-töitä. Opastin suomalaisia turistiryhmiä ja toimin tulkkina suomalaiselle toimittajalle.”
Työhaastattelusta suoraan tositoimiin
Elena kuuli ystävältään, että Pietariin haetaan kääntäjä-tulkkia IVOn (nykyisen Fortumin) ja Polar Yhtymän voimalaitosprojektiin.
”Soitin sinne ja he kutsuivat toimistolle käymään. Siellä minulle ilmoitettiin, että nyt mennään neuvotteluihin, jossa nähdään mitä osaat. Onneksi minulla oli sentään rakennusalan sanakirja mukana. Pärjäsin ilmeisin hyvin, koska sain paikan.”
Elena muutti Pietariin ja viihtyi roolissa melkein neljä vuotta. Töiden vähentyessä Elena hakeutui Moskovaan Lemminkäiselle.
Lue myös: Uratarina avaa silmät omille saavutuksille
Muutto Suomeen
”Olin Moskovassa siihen saakka, kunnes menin naimisiin ja muutin mieheni luokse Helsinkiin vuosituhannen vaihteessa. Saimme lapsen ja jäin kotiin vuodeksi.”
Elena kertoo, että tuohon aikaan ulkomaalaistaustaisen oli erittäin vaikea saada töitä, vaikka hänellä oli erinomainen suomen kielen taito. Työvoimatoimiston virkailijan ehdotuksesta Elena haki silloiseen Heliaan johdon assistentin ja kielten koulutusohjelmaan. Päätös osoittautui onnistuneeksi.
”Toisena opiskeluvuonna hain töihin Ikeaan. Päivät opiskelin ja illat ja viikonloput tein töitä. Olen hyvin kiitollinen miehelleni siitä, että hän tuki minua ja huolehti lapsestamme.”
Elena on kiitollinen myös SAK:lle (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestölle), josta hän sai ensimmäisen harjoittelupaikkansa johdon assistenttina. Se antoi hänelle hyvät eväät työelämään ja uskon siihen, että Suomessa on mahdollisuus saada töitä ja elää onnellisena.
Töitä ja työnhakua
”Hain valmistumisen jälkeen töitä sekä Argentiinan suurlähetystöstä että Crystal Pool-nimisestä rahtausalan yrityksestä. Kun lähetystöstä ei kuulunut vastausta, otin Crystal Poolin äitiysvapaasijaisuuden vastaan. Myöhemmin sain kuulla, että olisin saanut myös lähetystötyön. Ei voi tietää, mihin se polku olisi urallani vienyt.”
Sijaisuuden jälkeen Elena siirtyi insinööritoimisto Pöyrylle. Kaikki muu työssä oli hyvin, paitsi itse työ. Uudessa projektiassistentin roolissa töitä oli vähän, joten aika meni enimmäkseen käännöstöihin. Crystal Poolilta oltiin jälleen yhteydessä ja Elena sai sieltä vakituisen työn.
”Työyhteisö oli aivan huikea, mutta onneni ei kestänyt kauaa. Suomalainen omistaja päätti myydä yrityksen italialaiselle rahtausfirmalle ja puolet henkilöstöstä jouduttiin irtisanomaan. Olin jälleen työttömänä. Hain Nokialle kolmen kuukauden projektiin. Parempi se kuin kolme kuukautta työttömänä.”
Markkinointialalle ja kansainväliseen projektiin
Vuonna 2010 Elena sai toimistovastaavan paikan Marketing Clinic-nimisestä markkinointialan yrityksestä, jolla oli toimipisteitä Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Neljän vuoden aikana yritys kasvoi voimakkaasti.
”Markkinointi- ja konsultointialalla työskentely oli varsin hektistä, mutta opin paljon. Sieltä siirryin sitten hyvin erilaiseen työympäristöön Fennovoimaan.”
Elena viihtyi kansainvälisessä ydinvoimalaprojektissa projektijohtajan assistenttina usean vuoden ajan. Kun projektijohtaja vaihtui, Elenakin päätti etsiä uusia töitä. Hän haki Outotecille ja sai paikan talousjohtajan assistenttina.
”Tehtävään liittyi pieni rooli sijoittajasuhteiden hoitamisessa. Pohdin, että sitä voisi tehdä enemmänkin. Mieti mitä haaveilet, koska se voi toteutua. Näin sitten kävikin.”
Elena oli ollut Outotecilla kuukauden, kun tuli tieto Metson ja Outotecin yhdistymisestä. YT-neuvotteluiden yhteydessä Elenalle tarjottiin IR-koordinaattorin eli sijoittajasuhteiden koordinaattorin paikkaa.
”Jännitin uutta tehtävää, mutta lupasin yrittää parhaani. Haastetta toi korona ja etäyhteydet, mutta sain onneksi tukea työkavereilta, esihenkilöltä ja Suomen IR-yhdistyksen mentorointiohjelmasta. Nyt viihdyn työssäni todella hyvin!”
Työelämän mahdollisuudet ja usko itseen
”Olen usein miettinyt, olenko riittävän hyvä johonkin tehtävään ja olen joutunut ylittämään näitä itselleni asettamia rajoja. Jos minulla olisi ollut nuorempana rohkeutta ja uskoa itseeni, olisin varmaan lähtenyt opiskelemaan arkkitehdiksi, koska olen ollut aina hyvä piirtämään. Nyt olen kuitenkin löytänyt itselleni työn, josta pidän ja joka haastaa riittävästi.”
Sitkeä työ ja usko itseen on tuottanut tulosta. Elenalle tarjottiin juuri hallituspaikkaa Suomen IR-yhdistyksestä. Uusi luottamustehtävä alkoi kesäkuussa.
Elenan LinkedIn profiili
Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho/Urasirkus 09/2024
Kuva: Elena Lindström
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.