ChatGPT auttaa työnhaussa, mutta ei hoida hommaa puolestasi

Helsingin Sanomat kirjoitti viikonloppuna siitä, miten ChatGPT:tä voi käyttää apuna työnhaussa. Kokosin artikkelin perusteella tärkeimmät tekoälyn tarjoamat hyödyt työnhakuun. Loppuun lisäsin niitä asioita, mihin tekoälystä ei ole apua tai mitkä voivat jopa heikentää onnistumista työnhaussa.

Tässä hyötyjä:

  1. Mahdollisten työnantajien löytäminen ja rajaaminen. Jos ei tunne alan yrityksiä tai organisaatioita, niitä voi kartoittaa tekoälyn avulla. Esim. ”Kerro Espoossa sijaitsevat mainostoimistot, joiden arvoihin kuuluvat ympäristöarvot.”
  2. Yleistietoa yrityksestä. Tekoälyltä voi kysyä lisätietoja tietystä yrityksestä, esim. henkilöstömäärän, arvot ja muita yleisiä tietoja. Nämä auttavat tutustumaan yritykseen helposti ja nopeasti.
  3. Vinkkejä työpaikkailmoitukseen vastaamiseen ja työhakemuksen tekemiseen. Tekoälyltä voi kysyä esimerkiksi: ”Minkälaisen hakemuksen tämä tekisi (tiettyyn) avoinna olevaan työpaikkaan?”
  4. Vinkkejä oman osaamisen sanoittamiseen. Tekoälylle voi kertoa omista osaamisista ja vahvuuksista ja kysyä, miten niistä kannattaisi kertoa paremmin.
  5. Verkostot ja niiden hyödyntäminen. Tekoäly voi löytää oman ammattialan verkostoja ja ryhmiä, joihin kannattaa tutustua.

Urasirkuksen ilmaismateriaaleista löydät vinkkejä työnhakuun.

Tekoälyn riskit ja mikä ei toimi sen avulla:

  1. Uusinta ja ajankohtaisinta tietoa avoimista työpaikoista ei löydy tekoälyn avulla. Näihin joutuu käyttämään edelleen perinteisiä työnhaun kanavia, kuten rekrytointi- ja yritysten omia työpaikkasivustoja sekä sitä parasta keinoa: piilotyönhakua.
  2. Tekoäly voi kirjoittaa työhakemuksia, mutta sen tekemät versiot ovat tylsän perinteisiä ja yleisluontoisia, jotka eivät herätä työnantajan kiinnostusta! Kannattaa miettiä aidosti ja rehellisesti, miksi yrityksen kannattaa kiinnostua juuri sinusta, mitä osaamistasi sinulla on, mitä haluat oppia, minkälaisen työntekijän sinusta saisi ja miksi sinä olet kiinnostunut työtehtävästä ja työnantajasta.
  3. Tekoäly ei osaa kertoa aidosta motivaatiostasi ja erityisosaamisistasi haettavaan paikkaan. Nämä täytyy kertoa itse. Työhakemuksen tekemisessä ei kannata yrittää päästä liian helpolla, koska se on yksi tärkeä askel kohti työhaastattelua.

ChatGPT taipuu hyvin työnhaun apuriksi, mutta se tulee pitää nimenomaan apurina. Tietojen paikkansapitävyys on aina hyvä tarkistaa ja tekoälyn vastauksiin on muutenkin hyvä suhtautua terveen kriittisesti.

Työnhaussa menestyy parhaiten olemalla oma itsensä, näyttämällä aito motivaatio ja kiinnostus sekä kertomalla rehellisesti omasta osaamisesta. Totuus osaamisen tasosta ja persoonasta paljastuu kuitenkin viimeistään työpaikalla.

Miten sinä olet hyödyntänyt ChatGPT:tä?

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Jätä kommentti