Tämä tarina kertoo siitä, miten nuori talonrakentaja päätti jatkaa opintoja, suunnitteli keittiöitä, toimi ”saippuakauppiaana”, siirtyi IT-alalle ja vastaa nyt järjestelmäprojekteista.
Tatu Pelander lähti serkkunsa jalanjäljissä opiskelemaan talonrakentajaksi, koska hänellä ei ollut mitään käsitystä, mitä haluaisi tehdä isona. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden rakennusalalla.
”Ennen armeijaa työskentelin Saksassa. Pakkasimme talon kokoisia paperipainokoneita puukonttien sisälle ja niitä sitten lähetettiin eri puolille maailmaa.”
Tatu jatkaa:
”Armeijan aikana ja sen jälkeen itselleni vahvistui ajatus, etten halua olla hiessä jokaisen työpäivän jälkeen enkä halua tehdä työtä ulkona räntäsateessa. Päätin palata takaisin koulunpenkille.”
Opiskelut jatkuvat ja suuntana Helsinki
Tatu pääsi Raahen kauppaopistoon opiskelemaan merkantiksi. Vuoden jälkeen hän haki siirtoa Helsinkiin ja valmistui myöhemmin nykyisestä Business College Helsingistä. Opiskelu tuntui mielekkäältä ja Tatu jatkoi heti ammattikorkeakouluun. Opintojen ohella ja kesäisin hän työskenteli huonekalumyyjänä useammassakin alan ketjussa.
”Todella moni valitsi markkinoinnin opinnot ammattikorkeassa, joten päätin valita vähiten valitun eli taloushallinnon ja laskentatoimen. Suoritin opinnot hyvin arvosanoin, mutta päivääkään en ole tehnyt sen alan töitä. Tai ehkä lähimpänä alan töitä olin kesätyössäni luottokorttiyritys Amexilla, kun korjasin vuosituhannen vaihteen 00-ongelmaa matkalaskuissa.”
Tatu pääsi valmistumisen jälkeen IT-alan yritykseen. IT-kupla oli kuitenkin puhkeamassa ja myöhemmin yrityksen taloudellinen tilanne alkoi heikentyä. Tatu siirtyi suunnittelemaan ja myymään keittiöitä Puustelliin vuoden ajaksi. Iltapainotteinen työ ei kuitenkaan sopinut silloiseen elämäntilanteeseen ja hän päätyi etsimään päivätyötä.
”Huomasin Hesarin työpaikkailmoituksissa ammattisiivousvälineiden myyntiedustajan paikan ja hain siihen. Sain paikan, vaikken tiennyt mitään siivoamisesta tai kemiasta. Seuraavat neljä vuotta myin tehtaille ja tukkureille puhdistusaineita ja ammattisiivousvälineitä, ja koulutin ja opastin asiakkaita niiden käytössä. Sitten elämä puuttui peliin.”
Oletko lukenut jo: Alanvaihtaja – älä vähättele aiempaa osaamistasi
IT-ala kutsuu jälleen
Kaveri otti yhteyttä Tatuun ja kysyi, kiinnostaisiko häntä siirtyminen siivousalalta IT-alan firmaan. Tatu koki, ettei tiennyt taaskaan mitään alasta, mutta lupautui mukaan. Yritys oli juuri perustettu Suomeen ja se oli tarkoitus saada ”lentoon”. Rahat riittäisivät kahdeksi vuodeksi.
”Kaikki meni hyvin ja olen siellä edelleen 15 vuotta myöhemmin. Työtehtävät ovat toki muuttuneet radikaalisti. Olin ensin toimiston tukitoiminnoissa ja sittemmin siirtynyt vähitellen vastuullisempiin tehtäviin.”
Tatu vastaa Navigalla media-alan yritysten tuotantojärjestelmäprojekteista, joita hän on menestyksekkäästi johtanut eri puolilla maailmaa, kuten Suomessa, muualla Euroopassa, Keniassa ja Uudessa-Seelannissa. Hänen nykyinen roolinsa kattaa koko projektien elinkaaren hallinnan myynnistä suunnitteluun, toteutukseen ja jälkihuoltoon. Tatu vastaa myös asiakassuhteiden hoitamisesta ja kehittämisestä, ja varmistaa pitkäaikaiset asiakassuhteet.
”Olen kasvanut vuosien myötä sisään alalle, josta en tiennyt ensin mitään. Alussa sain apua muilta. Nyt voin antaa takaisin auttamalla ja tukemalla muita, ja tarjoamalla osaamistani.”
Ajatuksia työelämästä
Pari vuotta sitten tiedonjano ja kiinnostus henkilöstöjohtamista kohtaan ajoi Tatun jälleen koulunpenkille. Hän aloitti ylemmät ammattikorkeakouluopinnot Haaga-Heliassa. Opinnot ovat kuulemma antaneet valtavan teoriaperustan – selkänojan – mihin voi nojata. Miten hän sitten kehittäisi nykyistä työelämää?
”Ammattimaiseen johtamiseen pitäisi ehdottomasti panostaa. Sen ansiosta ihmiset voisivat paremmin ja olisivat tuottavampia. Tekemisen tahti on välillä epäinhimillistä. Mahdollisuudet onnistua ja menestyä murskataan, jos ihmisiä ylikuormitetaan epärealistisilla tavoitteilla.”
Tatu jatkaa:
”Kovaan työtahtiin on helppo tempautua mukaan, mutta työn ja uran jatkumisen kannalta on kestävämpää, jos työn määrä on suhteessa voimavaroihin. Se meidän jokaisen täytyy pitää mielessä ja suojella itse työkykyämme.”
Miten näin lopuksi tiivistäisit työurasi?
”Olen äärettömän kiitollinen, että kävin ammattikoulun ja sain rakennustietämystä. Nykyisiin töihin olisi kyllä ollut oikoteitä, mutta osaaminen ei ole mennyt hukkaan. Olen tehnyt itse kodin remontit ja rakentanut mökin – ja säästänyt rahaa älyttömästi. Se on ollut hyvää vastapainoa nykyiseen asiantuntijatyöhön. Koen edelleen olevani talonrakentaja, joka on siirtynyt tietotyöhön IT-alalle.”
Tatun LinkedIn profiili
Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho/Urasirkus 10/2024
Kuva: Tatun oma arkisto
***
Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.