Kerro lyhyesti itsestäsi – mitä tällä haetaan?

Oletko tuskaillut, mitä kertoa itsestä työnhaussa? Et ole varmasti ainoa. Kerro lyhyesti itsestäsi -pyyntö on yksinkertainen, mutta ensivaikutelman näkökulmasta merkittävä. Sinulle se on suuri mahdollisuus.

Kerron tässä blogikirjoituksessa oman osaamisen sanoittamisesta ja siitä, miksi meidän jokaisen on syytä pohtia, mitä vastaisimme pyyntöön: kerro lyhyesti itsestäsi.

Omasta osaamisesta kertominen

Käytännössä kerro lyhyesti itsestäsi tarkoittaa hissipuhetta. Hissipuhe on lyhyt ja ytimekäs kuvaus itsestäsi, osaamisestasi ja tavoitteistasi. Haastattelutilanteessa tämä pyyntö ei tarkoita, etteikö rekrytoija olisi lukenut CV:täsi. Omin sanoin kerrotut asiat kertovat nimittäin ihmisestä enemmän kuin pelkät sanat paperilla. Saati silloin, jos ne on kirjoitettu toisen henkilön tai tekoälyn toimesta.

Kun kerrot itsestäsi ääneen, erilaisista äänensävyistä ja eleistä pystyy tulkitsemaan, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, mistä innostut ja ehkä myös sen, mistä et halua puhua. Keskustelun kautta rekrytoiva taho ymmärtää aidommin, miksi haet työpaikkaa, miten olet ymmärtänyt työnkuvan ja mitä osaamista sinulla on tehtävään.

Keskustelun aikana sinulle on helppo tehdä tarkentavia kysymyksiä ja saada tietoa odotuksistasi ja toiveistasi. Vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteys ja luottamus (tai ei synny), ja sekin on tärkeä tieto työnantajalle. Molemminpuolinen vuorovaikutus ja avoimuus on tärkeää, jotta voidaan löytää yhteinen sävel. Se mistä ei puhuta ääneen, siitä tehdään oletuksia ja tulkintoja, mitkä eivät ole aina totta.

Käy lataamassa opas Vinkit työhaastattelussa onnistumiseen.

Mitä työnantaja hakee

Työnantaja haluaa hissipuheen ja kerro itsestäsi -pyynnön avulla saada sinusta kokonaiskuvan oman alan ammattilaisena ja työntekijänä. Hän arvioi osaamisiasi ja viestintätaitojasi sekä soveltuvuuttasi haettuun paikkaan. Hän etsii eroja muihin hakijoihin ja luo inhimillistä yhteyttä sinuun.

Sinulle hissipuhe on mahdollisuus kertoa juuri ne asiat, jotka ovat tärkeimpiä ja joita haluat korostaa. Aiempi työkokemus ja koulutus eivät välttämättä kerro nykyisistä kiinnostuksen kohteistasi eikä tavoitteistasi työelämässä. Tästä syystä niistä on tärkeä kertoa.

Jos olet vaihtamassa alaa, tai kokemusta on kertynyt useammilta osa-alueilta, kerro taustoista ja motivaatiosta. Perustele mahdolliset uramuutokset. Jos olet toiminut esihenkilöroolissa, mutta haluat jatkossa asiantuntijarooliin, kerro siitä. Kuvaile, mitkä kokemukset ovat olleet sinulle tärkeitä, ja mitä huonot kokemukset ovat opettaneet.

Mitä hyötyä hissipuheesta on itselle

Oman osaamisen pohtimisesta ja hissipuheen suunnittelusta on hyötyä muutenkin kuin työnhakutilanteissa. Hissipuheen laatiminen pistää sinut pohtimaan, kuka olet ammattilaisena, mitä kaikkea osaat ja mitä haluat saavuttaa työelämässä. Kukaan muu ei voi tehdä näitä pohdintoja puolestasi.

Asioiden tiivistäminen on taito itsessään. Olen ollut lukemattomia kertoja työhaastattelutilanteessa, jossa hakija alkaa kertomaan itsestään ”lyhyesti” eli alkaa kertomaan omasta elämästään kouluajoista lähtien. Uratarinat ovat sinänsä mielenkiintoisia, mutta työhaastattelu ei ole pidemmille versioille oikea paikka.

Myös oma osaaminen on tärkeä kiteyttää ja muokata sopimaan haettuun paikkaan. Jos kerrot kaiken mahdollisen osaamisesi vuosien varrelta, rekrytoijalle voi herätä ajatus, ettei heillä ole tarjota sinulle riittävän laajaa ja motivoivaa työnkuvaa.

Hissipuheessa oma osaaminen on keskiössä, mutta henkilökohtaiset arvot ovat myös sellaisia, jotka ohjaavat työskentelyämme ja kiinnostuksen kohteitamme. Arvot ja persoonalliset vahvuusalueet ovat erottautumiskeino työnhaussa, jos monella hakijalla on samankaltaista osaamista.

Oman osaamisen kuvailu ja hissipuheen esittäminen kehittää viestintätaitojasi. Oli kyseessä sitten arkinen kohtaaminen ja esittäytyminen tai virallisempi tilanne työhaastattelussa, valmius kertoa itsestä lyhyesti on tärkeää. Se antaa sinusta uskottavan ensivaikutelman.

Nämä asiat kerro itsestäsi lyhyesti sisältää

Ennen kuin lähdet työstämään hissipuheen sisältöä, varmista itsellesi mihin tarkoitukseen tarvitset hissipuhetta ja mitä tavoittelet sen avulla. Hissipuheen sisältö ja pituus riippuu täysin niistä.

Kirjallinen, ytimekäs esittely kannattaa lisätä oman CV:n alkuun. Sen avulla sinusta saa ensivaikutelman ilman, että tarvitsee ensin lukea koko CV:tä ja tehdä tulkintoja työkokemuksen ja muun sisällön perusteella. Kirjallinen ja hiukan pidempi esittely sopii esimerkiksi LinkedIn-profiilin About-osioon.

Suullinen esittely on kestoltaan vain alle minuutin mittainen. Siinä kerrot, kuka olet ammatillisessa mielessä ja mitä osaamista ja taitoja sinulla on. Lyhyet esimerkit tai tarinat voivat avata näitä paremmin. Älä unohda tavoitteitasi, kiinnostuksen kohteita tai motivaatiotasi. Kerro, mitä arvoa tuot työnantajalle ja miksi olet kiinnostunut juuri heistä.

Mitä sinä kertoisit itsestäsi lyhyesti – juuri nyt?

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kerro lyhyesti itsestäsi – mitä tällä haetaan?”

Jätä kommentti