Yleisimmät työhaastattelukysymykset – ja mitä niillä haetaan

Yleisimpien työhaastattelukysymysten listoja kannattaa lukea ennakkoon läpi ja miettiä, mitä niihin vastaisi. Valmistautuminen ylipäätään helpottaa jännitystä ja tuo itsevarmuutta usein hyvin jännittävään tapaamiseen.

Haastattelun sisältö ja kulku riippuu siitä, kuka sattuu istumaan pöydän toisella puolella. Yllättäviä kysymyksiä voi tulla vastaan, vaikka olisi valmistautunut huolellisesti. Koostin seitsemän yleisintä työhaastattelukysymystä, joita useimmiten kysytään hiukan eri versioina.

Aloitan parhaalla ja samalla myös ärsyttävän kliseisellä kysymyksellä:

1. Kerro itsestäsi.

Tällä avauskysymyksellä työnantaja haluaa saada sinusta yleiskuvan. Tämä on sinulle loistava tilaisuus kertoa itsestäsi juuri ne tärkeimmät ja haettavan tehtävän kannalta oleellisimmat asiat. Muista luonteva ja rento puhetapa, jotta vastaus ei kuulosta liian ulkoa opetellulta.

Huomioi, että tällainen ytimekäs ”hissipuhe” kannattaa kirjoittaa myös CV:n alkuun ja LinkedIn-profiilin About-osioon. Vaikka rekrytoija olisi muuten kiireinen, hän yleensä ehtii lukea ainakin tämän kohdan.

2. Miksi haet tätä paikkaa? Miksi kiinnostuit tehtävästä?

Tällä kysymyksellä työnantaja kartoittaa tietenkin motivaatiota ja kiinnostusta. Jos olet oikeasti kiinnostunut hakemastasi paikasta, osaat kertoa sujuvasti, miksi juuri heidän organisaationsa ja tämä työtehtävä kiinnostaa sinua, mitä annettavaa sinulla olisi tähän työhön ja minkälaisen työntekijän he sinusta saisivat.

Tämä on muuten asia, minkä työnhakijat välillä unohtavat mainita työhakemuksessa. Kerro se heti hakemuksen tai saateviestin alussa ennen kuin alat kertoa itsestäsi.

3. Kerro osaamisestasi.

Tämä kysymys voisi olla myös: mitä osaamista sinulla on tähän tiettyyn työtehtävään. Jos haet tarkasti rajattua työtehtävää, painopiste kannattaa pitää siinä, mitä relevanttia osaamista sinulla on juuri heidän tarpeeseensa. Ytimekkäät esimerkit ja tarinat kiinnostavat paljon enemmän kuin luetellut työtehtävät.

Huomioi, että jos kaadat kaiken mahdollisen osaamisesi kerralla tiskiin, rekrytoija voi miettiä, ettei heillä ole riittävän laajaa työnkuvaa niin monipuoliselle osaajalle.

Jos taas osaamista ei ole kertynyt, muista kertoa kiinnostuksestasi ja halusta oppia. Aina ei tarvita valmista osaajaa, vaan henkilö, jolla on tahtoa ja motivaatiota.

Olen useinkin rekrytoijana pohtinut, että jos tehtävään hakee henkilö, joka osaa jo kaiken yksityiskohtia myöten ja on tehnyt sitä vuosikaudet, kuinka pitkäaikainen ratkaisu hän loppujen lopuksi olisi.

4. Kerro jostain onnistumisesta (tai epäonnistumisesta).

Valmistaudu jälleen kertomaan konkreettisia esimerkkejä ja tositarinoita elävästä elämästäsi. Onnistumisten ei tarvitse olla mitään suuria historiallisia saavutuksia, vaan pieniä arkisia työhön liittyviä onnistumisia.

Epäonnistumisten kohdalla kannattaa kertoa aina, mitä opit tapahtuneesta ja miten osaat jatkossa välttää vastaavat tilanteet.

5. Kuvaile itseäsi työntekijänä (tai kollegana tai esihenkilönä tai johtajana…).

Työnantaja haluaa tietää persoonastasi ja työskentelytyylistäsi. Sen perusteella hän arvioi, kuinka hyvin sopisit nykyiseen tiimiin. Mieti minkälaista palautetta olet saanut aiemmin työkavereilta, esihenkilöltä ja asiakkailta, ja kerro niistä. Adjektiivien viljelyn sijaan voit kertoa esimerkkejä työskentelystäsi, toiminnastasi ja työympäristöstä, jossa viihdyt.

Vastavuoroisesti voit pyytää myös haastattelijaa kertomaan nykyisen tiimin työskentelytyylistä ja työkulttuurista. Arvioi sen perusteella, miten itse viihtyisit heillä.

6. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

Viisi vuotta on pitkä aikajänne, mutta haastattelussa voidaan tällaistakin kysyä. Kysymyksellä työnantaja haluaa kartoittaa urakehitystoiveitasi ja sitoutuneisuuttasi työtehtävään. Kysymys voi kertoa siitä, että työnantaja etsii oikeasti pitkäaikaista työntekijää.

Urasuunnitelmat ovat yksilöllisiä ja ne muuttuvat kokemusten ja erilaisten elämäntilanteiden myötä. Jotkut haluavat syventää osaamistaan, toiset haluavat monipuolisempia tehtäviä, kolmannet kaipaavat hierarkkisesti noususuuntaista roolia, neljännet tykkäävät kaikenlaisesta vaihtelusta ja viidennet haluavat vähentää työntekoa ja keskittyä muuhun elämään. Se mitä haluat kertoa potentiaaliselle työnantajalle, on täysin sinun päätettävissä.

7. Miksi sinut kannattaisi palkata?

Tämän kysymyksen myötä sinun on mahdollisuus kiteyttää tärkeimmät tekijät, miksi juuri sinä olisit sopivin henkilö tähän tehtävään ja mitä arvoa sinä toisit heidän yritykseensä.

Muista osaaminen ja persoonaan liittyvät tekijät sekä aito kiinnostus ja innostus haettuun paikkaan.

**

Yleisimpien kysymysten listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta ehkä sitten toisessa blogikirjoituksessa.

En lisännyt tälle listalle vahvuuksia ja heikkouksia (tai kehittämiskohteita), joista kysytään lähes aina haastatteluissa. Niistä löytyy kuitenkin kokonaan oma kappale työhaastatteluoppaastani, minkä voi ladata nettisivujeni ilmaismateriaaleista.

Tsemppiä tuleviin työhaastatteluihin!

Jätä kommentti