Mitä jos töihin paluu ahdistaa kesäloman jälkeen?

Töihin paluu ahdistaa jo monta päivää ennen töiden alkua? Heräilet öisin ja stressaat tulevia aamuheräämisiä? Vuorokausirytmi on sekaisin ja hitaat loma-aamut ovat pian vain haave?

Kuulostaako tutulta?

Ahdistus ja epävarmuus ovat normaaleja tuntemuksia, kun töihin paluu häämöttää kesäloman jälkeen. Pidemmän loman aikana työasiat ovat todennäköisesti unohtuneet ja mietit, miten pääset taas tehtävien tasalle. Älä murehdi. Työt alkavat kyllä muistua mieleen ja unohtuneet salasanat saa selvitettyä. Tukea saat myös työyhteisöltä.

Puhu avoimesti ahdistuksesta ja tuntemuksistasi läheisillesi. Jo puhuminen ja muiden kannustus yleensä auttaa. Tunteita ei kannata kuitenkaan jäädä vatvomaan loputtomasti, vaan miettiä mitä oman hyvinvoinnin eteen voi tehdä. Hyväksy että arjen rytmiin pääseminen vie aikaa.

Työasioiden unohtuminen kertoo käytännössä onnistuneesta lomasta ja hyvästä palautumisesta. Kun töihin on saanut riittävästi etäisyyttä, hyöty näkyy rentoutuneen olemuksen lisäksi usein myös uusina ideoina ja ajatuksina.

Rutiinit kuntoon

Rutiinit ovat avain ahdistuksen ja stressin vähentämiseen. Niitä saatetaan joskus väheksyä tai aliarvioida, mutta arjessa ne ovat keskeisiä tekijöitä arjen sujumiseen, tavoitteelliseen tekemiseen ja siten oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Rutiineja kannattaa luoda töiden suunnitteluun, aikatauluttamiseen ja taukoihin. Erityisen tärkeää on saada takaisin töihin sopiva vuorokausirytmi. Aseta itsellesi realistisia tavoitteita ja kohtuullisia tehtävälistoja. Varaa aikaa itsenäiseen työntekoon ja taukoihin.

Loman jälkeen työt kannattaa aloittaa rauhassa. Et voi ratkaista kaikkia haasteita heti ensimmäisenä työpäivänä. Jos sähköpostilaatikko pursuu yli äyräiden, kukaan ei voi olettaa, että se on saman tien ajan tasalla.

Jos sinulla on joustava työaika, mieti voitko tehdä lyhyemmän työpäivän. Ylitöiden tekeminen välittömästi loman jälkeen ei ainakaan helpota loman päättymiseen liittyvää stressiä.

Palautuminen myös työpäivien aikana

Loman jälkeen on hyvä muistuttaa itseä siitä, että palautumista on tärkeää tapahtua myös työpäivien aikana. Pieni kävely tai säännöllinen venyttelyhetki maksaa itsensä takaisin.

Arjessa on hyvä huolehtia riittävästä unesta, säännöllisestä ruokailusta ja liikkumisesta. Joillekin ihmisille seuraavan loman suunnittelu voi tuoda helpotusta, kunhan se ei estä töihin paneutumista. Mieti miten voit tuoda palauttavia ja rentouttavia hetkiä arkeesi, koska elämä ei voi olla vain seuraavan loman odottamista.

Luitko jo tämän blogin: Minkä arvoinen on mielenterveytesi?

Älä anna ahdistuksen pitkittyä

Entä jos ahdistus ei helpota, vaan se pahenee tai pitkittyy?

Mieti liittyykö ahdistava olo itse työhön, työpaikkaan vai laajemmin omaan elämään. Pohdi myös onko kyse ohimenevästä tunteesta vai onko ahdistus jatkuvampaa.

Jos tilanne ei helpota, keskustele läheistesi kanssa ja ole ajoissa yhteydessä alan ammattilaiseen. Myös työpaikan HR, työterveyshuolto tai muu ammattilainen voi olla apuna. Usein jo uravalmentajan kanssa keskustelu voi helpottaa tilannetta ja antaa uusia näkökulmia ja ajatuksia.

Jos työpaikkaan liittyvä ahdistus pitkittyy eikä sisäinen siirto toiseen yksikköön ole mahdollista, työpaikan vaihto voi olla ainoa ratkaisu. Omaa työtyytyväisyyttä punnitaan usein juuri lomien jälkeen, joten ei ole sinänsä yllätys, että työpaikkoja vaihdetaan ahkerasti kesän tienoilla. Tämä ajankohta on otollisinta aikaa myös työnhakijoille kartoittaa uusia paikkoja ja olla yrityksiin yhteydessä.

Tsemppiä niin työhön palaajille kuin työnhakijoillekin!

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaan, LinkedInissa, Facebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.

Jätä kommentti