Kuinka kohdata ja ehkäistä urakriisit

Viikonloppu on ohi aivan liian nopeasti ja sunnuntai menee stressatessa maanantaita. Työnteko tuntuu täysin vastenmieliseltä ja ahdistavalta.

Onko sinulle käynyt joskus näin? Jos on, et ole yksin. Tämä artikkeli kertoo, kuinka kohdata ja ehkäistä urakriisit.

Meistä todennäköisesti jokainen on ollut jossain työuransa vaiheessa tilanteessa, jossa työ ei nappaa. Tämä kuuluu elämään. Surullisinta on kuitenkin sellaiset tapaukset, jossa ihminen antaa tilanteen jatkua sellaisena vuodesta toiseen eikä tee muutosta elämässään. Se voi kostautua kunnon loppuunpalamisena ja jopa työkyvyttömyytenä.

Urakriisi voi syntyä työuupumuksen tai työtylsistymisen vuoksi, työpaikan menettämisen kautta, työuran kehityksen pysähdyttyä tai jostain muusta syystä. Urakriisi on meille mahdollisuus ottaa uusi vaihde elämään. Se on normaalia kehitystä ja uudistumista elämässä. Ilman kriisiä ei synny uuttakaan.

Voiko kriisejä ennaltaehkäistä?

Kaikkia kriisejä emme pysty ennakoimaan, eikä kuulukaan. Jatkuva ennakointi ja stressaaminenhan suistaisi meidät uupumukseen. Varhaisia merkkejä ja riskitekijöitä voimme kuitenkin tarkkailla, jotta kriisi ei tule täysin puskista.

Ennaltaehkäisyn merkitys urakriisien hallinnassa on suuri. Kun tunnistamme potentiaalisia riskitekijöitä ja varaudumme niihin etukäteen, voimme välttää monia kriisejä kokonaan. Säännöllinen itsetutkiskelu, sparrailu muiden kanssa ja ammatillinen kehittyminen auttavat meitä pysymään ajan tasalla oman ammattialamme muutoksista ja vaatimuksista.

Verkostojen rakentaminen ja ylläpitäminen tarjoaa tukea ja neuvoja tilanteissa, joissa suuntamme saattaa olla hukassa. Ennaltaehkäisy ei ainoastaan suojaa meitä urakriiseiltä, vaan myös vahvistaa ammatillista itseluottamustamme ja valmistaa meitä kohtaamaan tulevat haasteet helpommin.

Lue myös: Unelmatyö vs. ihan ok työ – kompromissit työelämässä

Käytännön vinkit urakriisin ennaltaehkäisyyn

Itsetuntemus on avain moneen asiaan. Kun tiedät, kuka olet ja kuka haluat olla, suunta on selkeämpi. Täyttä selvyyttä ei tarvitsekaan olla, kunhan kompassilla on joku suunta, mikä sinua kiinnostaa ja mikä tuo merkityksellisyyttä tämän hetkisessä elämäntilanteessasi. Itsetuntemus ei kehity kuitenkaan vain peiliin katsomalla, vaan suhteessa muihin ihmisiin.

  • Kuka olet? Kuka haluat olla? Miten muut ihmiset näkevät sinut? Miten sinä näet muut ihmiset?

Tavoitteet antavat suuntaa omaan elämään ja toimintaan. Realistiset ja motivoivat tavoitteet ylläpitävät hyvinvointiasi ja auttavat välttämään pahimpia kriisejä. Työtavoitteita määritellessä on tärkeä tarkastella omaa elämää kokonaisuutena.

  • Mitä haluat työelämältäsi? Mitä muuta elämässäsi tapahtuu tällä hetkellä?

Itsensä kehittäminen ei ole vain opiskelua ja kursseja. Se on pysähtymistä, itsereflektiota, muiden ihmisten kanssa keskustelua, ammattialan kehityksen ja työelämän muutosten seuraamista, tilaisuuksissa ja tapahtumissa käymistä, verkostoitumista. Itsensä kehittäminen ja oppiminen tuo arkeen onnistumisen kokemuksia. Sen ei tarvitse liittyä suoraan työhösi eikä ammattiisi.

  • Miten haluat kehittää itseäsi juuri tällä hetkellä?

Sosiaaliset suhteet ovat elämämme rikkaus. Olen haastatellut lukuisia ihmisiä ja kysellyt heidän työelämästään. Poikkeuksetta yksi tärkeimmistä asioista työpaikoilla ovat ihmiset. Kun vaihdat työpaikkaa, useimmiten haikeinta on jättää hyvät työkaverit. Läheisille ihmisille kannattaa puhua avoimesti urakriiseilystä tai sen oireista. Keskustelu antaa usein laajempaa näkökulmaa asioihin.

  • Kenen kanssa olet sparraillut viime aikoina?

Työn ja muun elämän tasapaino auttaa kriiseilyissä. Elämässämme on monia sekä hyvinvointia lisääviä että myös kuormittavia asioita. Jos elämämme on muuten päällisin puolin tasapainossa, työkriiseily pysyy yleensä paremmin hallinnassa ja voimme tehdä helpommin isompiakin ratkaisuja, kuten harkita työpaikan vaihtoa.

  • Mitkä asiat lisäävät hyvinvointiasi ja työkykyäsi?

Mitä tehdä, jos urakriisi iskee

Jos ja kun urakriisi oireilee tai iskee kunnolla, pysähdy ja arvioi onko se vain ohimenevää vai kytenyt pidempään. Onko elämässäsi tapahtunut jotain, mikä tähän olisi voinut johtaa vai onko se, ettei mitään ole tapahtunut pitkään aikaan, juuri se syy?

Keskustele luotettavien työkaverien, läheisten tai vaikka uravalmentajan kanssa tilanteesta. Omista tuntemuksista ja ajatuksista puhuminen ääneen avaa aina uusia näkökulmia ja voit saada myös sopivaa etäisyyttä asiaan, kun sparrailet toisen ihmisen kanssa.

Mieti, mitä muutosta haluat elämääsi, miten aiot sen toteuttaa, millä aikataululla ja keneltä saat apua ja neuvoja sen toteuttamiseen. Tällaisen konkreettinen toimintasuunnitelma auttaa eteenpäin eikä asiat jää vain roikkumaan.

Kaikkein tärkeintä on pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Jos olet täysin uupunut, et jaksa esimerkiksi ryhtyä työnhakuun, vaikka nykyinen työpaikkasi olisikin suurin syy kriisiisi. Moni haluaa pärjätä omillaan, mutta myös itseen ja oman työelämän selkeyttämiseen kannattaa panostaa. Oli se sitten mentorointiohjelma, ammattiliiton uravalmentaja tai joku muu palveluntarjoaja. Palveluun käytetty aika ja raha maksaa itsensä nopeastikin takaisin.

Luitko jo tämän: Alanvaihto aikuisena – näin pääset uudelle uralle

Kriisit vahvuudeksi

Urakriisejä tulee ja menee. Joku menee nopeasti ohi ja joku voi jättää traumoja. Elämässä kukaan ei kuitenkaan selviä aina kuivin jaloin, joten otetaan haasteet vastaan ja ollaan valmiina oppimaan niistä jotain. Ennakointia voimme tehdä, mutta yllättävät tilanteet esimerkiksi työpaikoilla saattavat silti tulla puskista.

Vaikka emme aina pystykään hallitsemaan ja suunnittelemaan uraamme, ei anneta urakriisin kuitenkaan hallita meitä. Tunnista oireilu hyvissä ajoin ja tartu toimeen.

Mistä sinä tunnistat ensimmäiset urakriisin oireet?

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.