Anna Schneitz – sellististä tulikin tekoälyn ammattilainen

Tämä tarina kertoo siitä, miten ammattisellistin urasta haaveillut Anna aloitti varsinaisen uransa äänibrändääjänä ja työskentelee nykyään tekoälyn parissa.

Anna Schneitz aloitti viulun soiton 5-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi selloon. Hän paneutui soittamiseen niin intohimoisesti, että siitä piti tulla ammatti. Hän sai kutsun Pariisiin, jossa opiskeli suhteellisen kuuluisan opettajan johdolla 22-vuotiaaksi saakka.

Opettajan henkilökohtaisten ongelmien vuoksi iloni musiikkia kohtaan hiipui. Suomeen paluun jälkeen pohdin omaa identiteettiäni. Äidilläni oli taiteilijatausta ja isäni oli liike-elämässä. Ajattelin, että ehkä liiketalouden koulutus voisi olla hyvä.

Anna pääsi englanninkieliseen koulutusohjelmaan Ammattikorkeakoulu Arcadaan. Hänellä oli kiikarissa jo maisteritutkinto, mutta tradenomikoulutus sai toimia välietappina. Harjoittelun Anna suoritti pankissa, jossa hän jatkoi myös valmistumisen jälkeen osa-aikaisena työntekijänä. Puolitoista vuotta myöhemmin avautui paikka jatko-opintoihin.

Pääsin yliopistoon Dubliniin, mutta sain paikan myös unelmieni yliopistosta Milanosta. Aloitin Italiassa kauppatieteiden maisteriohjelmassa, jossa erikoistuttiin taiteisiin, mediaan ja kulttuuriin. Se tuntui niin omalta paikalta. 2,5 vuoden opiskelu oli kuin ilotulitusta!

Anna jatkaa:

Törmäsin luennoilla yhdysvaltalaiseen elokuvatuottajaan, joka antoi vinkin harjoittelupaikasta äänibrändäykseen erikoistuneessa yrityksessä New Yorkissa. Ensimmäinen projektini liittyi Unileverin jäätelön uudelleenbrändäykseen.

(Tietoisku: äänibrändäys = markkinoinnissa ja viestinnässä hyödynnettävä äänimaailma, mikä luo brändille omaleimaisen ja erottuvan identiteetin.)

Musiikin lisensointia ja äänibrändäystä

Valmistumisen jälkeen Anna alkoi lisensoimaan musiikkia kanadalaisen yrityksen nimissä Lontoossa. Hän etsi valmista musiikkia televisioon, elokuviin ja mainoksiin, ja työskenteli alihankkijana useille kansainvälisille asiakkaille ja suurille brändeille, kuten Spritelle, Mazdalle ja Ikealle. Hänen musiikkiaan kuultiin myös useissa televisiosarjoissa.

Tulin sittemmin töihin Suomeen, jossa toimin Avidlylla äänibrändäyksen vastaavana. Sieltä suuntasin musiikkialan start-up-yritykseen Audiodraftille, jossa tavoitteenani oli tuotteistaa äänibrändäys ja tehdä siitä kaikkien yritysten saatavilla oleva palvelu myös hintansa puolesta.

Anna toteutti projektin muun muassa Fortumille, jossa ääni suunniteltiin toimimaan niin yrityksen aulatiloissa kuin mainoksissakin. Yrityksen arvot toimivat inspiraationa äänimaailman luomisessa. Sittemmin Anna on tunnistanut edelleen käytössä olevia mainoksia, joissa soi tuttu musiikki.

Uutta suuntaa uralle

Anna alkoi etsimään uutta suuntaa uralleen.

Olin työskennellyt aiemmin mainostoimistossa ja tehnyt yhteistyötä media- ja bränditalojen kanssa, joten luonnollinen siirtymä oli digimarkkinoinnin puolelle.

Hänen mielessään kypsyi vähitellen ajatus yrittäjyydestä. Nelisen vuotta sitten kuvioihin tuli ensimmäiset omat asiakkuudet. Tekoälyn yleistyessä hän alkoi pohtia, miten sitä voisi hyödyntää markkinoinnissa. Tästä ajatuksesta syntyi yritysidea, ja yllättäen myynti nousi markkinointia kysytymmäksi kehittämiskohteeksi.

En ajatellut, että myynnin automaatioista tulisi yritykseni keihäänkärki. Kerroin tuttavilleni, miten olin automatisoinut oman yritykseni myyntiä. Heistä se oli kova juttu ja hekin halusivat samanlaisen. Täysin sattuman kautta idea laajeni siis markkinoinnista myyntiin.

Anna työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi kolme työntekijää. Suurin osa asiakkaista haluaa kylmäkontaktointiin liittyviä tekoälyautomaatioita. Hän järjestää myös työpajoja, joissa kartoitetaan yrityksen toimintaa ja etsitään kohtia, joissa tekoälyn hyödyntäminen vapauttaisi aikaa tärkeälle myyntityölle.

Haluan pysyä tekoälyn kehityksen ytimessä ja auttaa yrityksiä hyödyntämään sen mahdollisuuksia. Joku on kutsunut minua AI-Annaksikin.

Italia mielessä ja sydämessä

Olen ylpeä siitä, että olen uskaltanut mennä tuntemattomille kentille. Ei minua huimaa! Olen välillä epäonnistunut, mutta oppinut virheistäni. Tärkeintä on, että asiakas on tyytyväinen.

Anna arvostaa yrittäjyyden vapautta – erityisesti mahdollisuutta valita, mitä tekee. Hän haluaa tuottaa asiakkaille lisäarvoa, ja välillä se voi tarkoittaa myös ein sanomista.

Nuoruudessani yrittäjyys ei ollut niin suosittua kuin nykyään. Työsuhteet koettiin turvallisempina. Vaikka olen itsekin ollut turvallisuushakuinen, koen tilanteen nyt toisin. Yrittäjyys tuntuu varmemmalta ja vakaammalta. Tavoitteenani on viedä yritykseni niin pitkälle kuin pystyn.

Anna haluaa tulevaisuudessa viettää puolet vuodesta Italiassa. Hänellä on jatkuva kaipuu Italiaan, mitä hän lievittää ”talo Italiasta”-teemaisilla videoilla ja hyvällä ruualla. Yrittäjyys voi mahdollistaa tämänkin.

Jälkiviisaana olisi mielenkiintoista nähdä, missä olisin nyt, jos olisin lähtenyt ammattisellistin uralle. Se olisi todennäköisesti täysin erilaista elämää. Koen kuitenkin olevani omassa elementissäni nykyisessä työssäni yrittäjänä.

Annan LinkedIn-profiili
Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho/Urasirkus 4/2025
Kuva: Annan oma arkisto

***

Urasirkus julkaisee työelämään ja työnhakuun liittyvää sisältöä omilla nettisivuillaanLinkedInissaFacebookissa ja Instagramissa. Laita kanavat seurantaan, jos aihe kiinnostaa. Jos kaipaat henkilökohtaista sparrausta, ole ihmeessä yhteydessä tiina@urasirkus.fi, niin jutellaan voisiko yhteistyöstämme olla apua sinun tilanteeseesi.